Osumiliet

Het mineraal osumiliet is een kalium-natrium-ijzer-magnesium-aluminium-silicaat met de chemische formule (K,Na)(Fe2+,Mg)2(Al,Fe3+)3(Si,Al)12O30. Het behoort tot de cyclosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Osumiliet':

More information on 'Osumiliet':

Het mineraal osumiliet is een kalium-natrium-ijzer-magnesium-aluminium-silicaat met de chemische formule (K,Na)(Fe2+,Mg)2(Al,Fe3+)3(Si,Al)12O30. Het behoort tot de cyclosilicaten.

Het doorschijnend (licht)blauwe, groene, bruine of zwarte osumiliet heeft een glasglans en het mineraal kent geen splijting. De gemiddelde dichtheid is 2,64 en de hardheid is 5 tot 6. Het kristalstelsel is hexagonaal en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute ligt, afhankelijk van de exacte chemische samenstelling, tussen de 39,77 en 41,16.

Het mineraal osumiliet is genoemd naar de plaats waar het voor het eerst beschreven werd, de provincie Osumi in Japan.

Het mineraal osumiliet komt met name voor in felsische stollingsgesteenten. De typelocatie is de historische provincie Osumi in Sakkabira, Kyushu, Japan. Het mineraal wordt ook gevonden in de Cava Fontana, Monte Arci, nabij Cagliari, Sardinië, Italië.

Categorieën: Mineraal | Cyclosilicaat | Verbinding van kalium | Verbinding van natrium | Verbinding van ijzer | Verbinding van magnesium | Verbinding van aluminium

Cyclosilicaat

Een cyclosilicaat is een silicaat waarbij 3, 4, 6 of 8 silica tetraeders verbonden zijn. Hierdoor worden ringen gevormd van tetraeders met als algemene formules Si3O9, Si4O12, Si6O18 or Si8O20. Mineralen van dit type vormen vaak langwerpige prismatische kristallen. Voorbeelden van cyclosilicaten zijn de beryl-groep (waaronder smaragd en aquamarijn) en toermalijn.

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Cyclosilicaat

Felsisch

Felsisch of zuur gesteente is gesteente dat meer lichte mineralen als veldspaat (FEL is van het Engelse feldspar) en SiO2 (SIC van silica) bevat. De tegenhanger van felsisch gesteente is mafisch gesteente, dat juist veel zware elementen als magnesium (MA) en ijzer (F van ferrum - Latijn voor ijzer) bevat.

felsisch--------------------------------------------------mafischkwarts - veldspaat - mica - amfibool - pyroxeen - olivijn

Categorie: Stollingsgesteente

Kyushu

Kyushu(九州) is het op twee na grootste eiland van Japan. Het ligt ten zuiden van Honshu en ten zuidwesten van Shikoku. Het aantal inwoners is 13,4 miljoen (1995), en de oppervlakte bedraagt 35.640 km². Het is van de grote eilanden het meest zuidelijk gelegen, en wordt beschouwd als de bakermat van de Japanse beschaving. Het eiland is bergachtig. Op Kyushu ligt de grootste actieve vulkaan van Japan, de Aso (1592 meter). Er zijn veel andere tekenen van seismische activiteit, waaronder hete bronnen.

Het eiland Kyushu telt zeven prefecturen:

De regio Kyushu bestaat uit deze 7 prefecturen in combinatie met de prefectuur Okinawa (沖縄県).

De belangrijkste stad op het eiland is Fukuoka, een havenstad waar veel zware industrie is gevestigd. Kitakyushu en Omuta zijn eveneens industriële centra. Nagasaki is de belangrijkste havenstad.

Kyushu heeft een subtropisch klimaat. Belangrijke landbouwproducten zijn rijst, thee, tabak, zoete aardappels, en soja. Ook wordt er veel zijde geproduceerd. Het eiland staat bekend om twee soorten porselein, Satsuma en Hizen. De zware industrie, waaronder chemische industrie en metaalindustrie, is geconcentreerd in het noorden.

Source: Wikipedia