Chalcedoon

Chalcedoon is een halfedelsteen en een variëteit van het mineraal kwarts. De kleur is bijna wit tot lichtblauw of duifblauw, vaak met strepen. De steen wordt ook gevonden in de kleuren appelgroen (chrysopraas genoemd), roze, rood (variëteit carneool) en koperkleur.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Chalcedoon':

More information on 'Chalcedoon':

Chalcedoon is een halfedelsteen en een variëteit van het mineraal kwarts. De kleur is bijna wit tot lichtblauw of duifblauw, vaak met strepen. De steen wordt ook gevonden in de kleuren appelgroen (chrysopraas genoemd), roze, rood (variëteit carneool) en koperkleur.

Vindplaatsen zijn in onder andere Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India en VS. De helderblauwe chalcedoon komt uit Namibië en wordt steeds zeldzamer, waardoor de steen in waarde stijgt.

Er werden in de oudheid beeldjes van weergoden gesneden uit chalcedoon. Er wordt een aantal geneeskrachtige werkingen aan chalcedoon toegekend, nl. tegen heesheid, amandelontsteking, stembandproblemen, spataderen. Chalcedoon hoort volgens diverse literatuur bij de sterrenbeelden Kreeft en Boogschutter.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat

Geneeskunde

Geneeskunde is het vakgebied dat zich richt op het functioneren van de cel, van weefsel, van organen en orgaansystemen en de invloed die ziektes of afwijkingen hierin hebben op het menselijk of dierlijk functioneren, zowel fysiek als psychisch, met als doel het herstellen van de gezonde toestand, het verzachten van symptomen of het voorkomen (preventie) van (ergere) pathologie. Mensen die zich bekwaamd hebben in dit vakgebied worden arts of geneesheer genoemd. De medische wetenschap is het geheel aan kennis en onderzoek op medisch, farmacologisch en biologisch terrein dat de geneeskunde mogelijk maakt.

De kennis van de Westerse of moderne geneeskunde wordt tegenwoordig verworven volgens natuurwetenschappelijke methoden van onderzoek. Dit noemt men wel evidence based medicine. Met andere woorden: geneeskunde dient gebaseerd te zijn op bewijs. Dit wil zeggen dat er gezocht wordt naar een logisch verband tussen oorzaak en gevolg, dat de onderzoeken door iedereen identiek moeten kunnen herhaald worden met identieke resultaten in identieke omstandigheden. Het behandelen gebeurt met bewezen werkzame therapie (ook weer evidence based). Deze therapie kan onder andere toediening van geneesmiddelen, heelkunde (chirurgie), bestraling of psychotherapie inhouden. Alternatieve geneeswijzen zijn meestal niet evidence based - als ze dat wel waren, waren het al gauw geen 'alternatieve' geneeswijzen meer (zie verder).

Alle ziektebeelden binnen de geneeskunde worden mondiaal vervat in de ICD-10. Dit is een uitgave van de WHO waarin alle mogelijke diagnosen zijn geclassificeerd in geordend systeem. Het systeem is aanvankelijk ontstaan als een classificatie van doodsoorzaken.

Iedere mogelijke ziekte kan worden ondergebracht in minstens een van de volgende categorieën:

(bron: http://www3.who.int/icd/vol1htm2003/fr-icd.htm)

Stemband

De stembanden zijn twee membranen in het strottenhoofd. Zij zijn vergroeid met twee kleine bekervormige kraakbeentjes (bekerkraakbeentjes of arytenoïden). Deze kunnen door middel van kleine spiertjes worden bewogen, waardoor de stembanden aangespannen of ontspannen kunnen worden.

Als tijdens het uitademen de stembanden gespannen zijn, ontstaat aan de stembanden een toenemende luchtdruk. Wanneer deze een drempelwaarde bereikt, worden deze opengedrukt en neemt de luchtdruk tijdelijk af, waardoor de aangespannen stembanden snel weer sluiten. Door de druk, sluiten zij zich weer, waarna het proces zich herhaalt (het Bernoulli-effect). De aldus ontstane trilling in de stembanden wordt overgedragen aan de passerende luchtstroom. Hoe harder de stembanden gespannen worden, hoe hoger de trillingsfrequentie is en hoger de toonhoogte van de stem wordt.

Een Nederlandse mannenstem heeft een frequentie van rond de 110 Hz, een Nederlandse vrouwenstem van ongeveer 220 Hz en een Nederlandse kinderstem van ongeveer 300 Hz. De gemiddelden voor sprekers van andere Europese talen liggen daar niet ver van af. Japanners en andere Aziaten hebben gemiddeld veel hogere stemmen.

Hoe langer de stembanden zijn, hoe lager de stem klinkt. De lengte van de stembanden is doorgaans evenredig met de afmeting van het strottenhoofd, vandaar dat bij de plotselinge groei van het strottenhoofd in de puberteit bij jongens de stem ineens veel lager wordt en ze de baard in de keel krijgen.

Zonder stembanden is het alleen mogelijk te spreken door te fluisteren. Na een laryngectomie (verwijderen van de larynx, het strottenhoofd) vanwege kanker kan de functie van de stembanden overgenomen worden met een apparaatje dat een (dalende) zoemtoon geeft dat tegen de keel gezet wordt, door gebruik te maken van het opboeren van ingeslikte lucht (oesophagusspraak) en daarmee de stem volume te geven of door middel van een klein klepje tussen de luchtpijp en de keel waardoor bij uitademing lucht naar de keel- en mondholte kan worden geperst.

Spataderen

Spataders of varices zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van aders, bvb. in de benen (ICD-10 I83). Spataders ontstaan o.a. door vaak en langdurig stilstaan. De bloeddruk stijgt hierdoor lokaal in de benen met wel 90 mmHg ten opzichte van de druk die het hart levert. Hierdoor zullen de venen maximaal gevuld worden waardoor ze worden gerekt. De venen zijn elastisch, maar kunnen bij overvulling overrekken, hetgeen tot spataders kan leiden.

Bij beweging, bijvoorbeeld wandelen, zakt de druk in de venen al na enkele passen aanzienlijk omdat de verhoogde spierspanning in de benen het bloed beter naar het hart zal stuwen.

In een aantal beroepen loopt men meer risico op spataders omwille van het langdurig moeten rechtstaan. Leerkrachten, winkelmedewerkers en kappers behoren tot de risicogroep.

In veel gevallen hoeven spataders niet behandeld te worden. Er wordt enkel ingegrepen indien men pijn ondervindt of omwille van esthetische redenen. Spataders kunnen worden verwijderd door scleroseren (inspuiten) door laserbehandeling (endoveneuze lasertherapie) of operatief ingrijpen (klassieke strip, ambulante flebectomie van Muller). Bij spataders bestaat steeds de kans dat ze, na verwijdering, na verloop van tijd terug komen. Ter verlichting van fysiek ongemak is er een geheel assortiment aan therapeutische steunkousen op de markt

Categorie: Vaataandoening

Boogschutter

Schutter of Boogschutter (Sagittarius, afkorting Sgr) is een sterrenbeeld aan de zuiderhemel in de Melkweg tussen rechte klimming 17u41m en 20u25m en tussen declinatie -12º en -45º. In de richting van dit sterrenbeeld ligt het centrum van het melkwegstelsel. De ecliptica loopt ook door Boogschutter, het is dus een van de sterrenbeelden van de dierenriem. De zon staat hier van 18 december tot 19 januari. Vanaf de breedte van de Benelux is alleen het noordelijke gedeelte te zien.

In het Nederlands heet het sterrenbeeld vanouds Schutter, maar in de astrologie spreekt men van Boogschutter. Ook astronomen gebruiken tegenwoordig vaak de laatste naam.

(in volgorde van afnemende helderheid)

Het beeld is rijk aan heldere sterren en lichtende en donkere nevels, waaronder de Lagunenevel (M8), bestaande uit lichtende wolken waaroverheen hier en daar donkere stofwolken liggen, en de Trifidnevel (M20).

Ook is hier Sagittarius A te vinden, een compacte bron van radiostraling die precies samenvalt met het centrum van ons melkwegstelsel. De radiostraling wordt waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een zwart gat dat zich hier bevindt.

Source: Wikipedia