Varisciet

Het mineraal varisciet is een gehydrateerd aluminium-fosfaat met de chemische formule AlPO4·2(H2O).

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Varisciet':

More information on 'Varisciet':

Het mineraal varisciet is een gehydrateerd aluminium-fosfaat met de chemische formule AlPO4·2(H2O).

Het kleurloze, blauwgroen tot groene varisciet heeft een witte streepkleur, een doffe glans en een perfecte splijting volgens kristalvlak [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,5 en de hardheid is 4 tot 5. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

De naam van het mineraal varisciet is afgeleid van Variscia, de historische naam van het Vogtland, Duitsland, een naam die terugkomt in de Variscische orogenese.

Varisciet komt veel voor als verweringsproduct van aluminiumhoudende fosfaatgesteenten. De typelocatie is Messbach, Plauen, Vogtland (Variscia), Thüringen, Duitsland.

Categorieën: Mineraal | Fosfaat | Verbinding van aluminium

Hydraat

Een hydraat is een stof waarin water in sterke binding opgenomen is. Zo zijn er zouthydraten, maar ook hydraten van methaan, en 'legeringen' tussen ijs of zeer koud water (rond het vriespunt) en gassen (gashydraten). Methaanhydraten kunnen spontaan gevormd worden als aardgas met water onder hoge druk bij niet al te hoge temperaturen opgeslagen of getransporteerd wordt. Deze combinatie van materialen komt bijvoorbeeld voor in de transportleidingen van offshore productieplatforms naar de kust. Omdat methaanhydraat een vaste stof is, kan het deze transportleidingen verstoppen. Om hydraatvorming tegen te gaan wordt bij vervoer van ongereinigd aardgas altijd een middel toegevoegd dat het water bindt. Glycol is een veel gebruikt middel, methanol wordt gebruikt als er al hydraatvorming opgetreden is. Bij het ontvangstpunt wordt het water uit het glycol gekookt en het zuivere glycol teruggestuurd voor hergebruik.

Het vermoeden bestaat dat zich op de bodem van de oceanen hydraatafzettingen bevinden, dit is echter nog niet aangetoond. Het spontaan uitéénvallen van zo'n afzetting in water en gas zou dan een verklaring kunnen zijn voor anderszins onverklaarbare schipbreuken zoals in de Bermuda driehoek voorkomen.

Categorie: Chemische stof

Fosfaat

Fosfaat (PO43-) is de vorm waarin fosfor het meest in mineralen voorkomt.

Fosfaat is samen met stikstof het belangrijkste bestanddeel van kunstmest. Wanneer er te veel van beide in het oppervlaktewater terecht komt, leidt dit tot hypoxie. Vaak zijn de effecten pas op zee, in de kustwateren, te bemerken omdat daar een geringere stroom is dan in de rivieren.

De streng van RNA en DNA bestaat uit fosfaat- ester groepen en (deoxy)ribosen.

De grootste fosfaatopslagplaatsen ter wereld liggen in de Verenigde Staten en in Nauru. Van het laatstgenoemde land wordt het fosfaat als dat van de beste kwaliteit ter wereld gezien.

In water bevordert het, samen met andere voor algengroei nodige elementen(o.a. de sporenelementen), de groei van algen die zuurstof aan het water onttrekken. Vroeger zat het in wasmiddelen maar door de invoering van fosfaatvrije wasmiddelen is de hoeveelheid fosfaten in meren en waterlopen de laatste jaren verminderd.

Plauen

Plauen is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) in de Duitse deelstaat Saksen. De stad heeft ongeveer 69.600 inwoners.

Annaberg - Aue-Schwarzenberg - Bautzen - Chemnitz (stad) - Chemnitzer Land - Delitzsch - Döbeln - Dresden (stad) - Freiberg - Görlitz (stad) - Hoyerswerda (stad) - Kamenz - Leipzig (stad) - Leipziger Land - Löbau-Zittau - Meißen - Mittlerer Erzgebirgskreis - Mittweida - Muldentalkreis - Niederschlesischer Oberlausitzkreis - Plauen (stad) - Riesa-Großenhain - Sächsische Schweiz - Stollberg - Torgau-Oschatz - Vogtlandkreis - Weißeritzkreis - Zwickau (stad) - Zwickauer Land

Categorieën: Plaats in Saksen | District in Saksen | Stad in Duitsland

Source: Wikipedia