Donbassiet

Het mineraal donbassiet is een aluminium-fylosilicaat met de chemische formule Al2[Al2.33][Si3AlO10](OH)8. Het behoort tot de chlorietgroep.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Donbassiet':

More information on 'Donbassiet':

Het mineraal donbassiet is een aluminium-fylosilicaat met de chemische formule Al2[Al2.33][Si3AlO10](OH)8. Het behoort tot de chlorietgroep.

Het wit tot groen- of geelwitte donbassiet heeft een witte streepkleur, een parelglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 2,63 en de hardheid is 2 tot 2,5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal donbassiet is genoemd naar de plaats waar het in 1940 beschreven werd, de Donbass regio in de Oekraïne.

Donbassiet is een hydrothermaal verweringsproduct van andalusiet en spodumeen. De typelocatie is de Utrennyaia mijnschacht en Uralskaya ader in Nagolyn, Donbass regio, Oekraïne.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van aluminium

Andalusiet

Het mineraal andalusiet is een aluminium-silicaat met de chemische formule Al2SiO5. Het behoort tot de groep van de nesosilicaten.

Het donkergroene, grijze, bruine of rode mineraal heeft een duidelijke splijting volgens kristalvlak [110] en een slechte splijting volgens [010], een witte streepkleur en een glasglans. Het kristalstelsel is orthorhombisch, de gemiddelde dichtheid is 3,15 en de hardheid is 6,5 tot 7. Andalusiet is noch magnetisch, noch radioactief. De variëteit chiastoliet bevat gewoonlijk donkere insluitsels van koolstof of kleimineralen die een X of een kruis vormen.

Andalusiet is genoemd naar het gebied waar het het eerst beschreven werd, Andalusië, Spanje in 1789. De naam van de variëteit chiastoliet is afgeleid van de Griekse letter chi, die in de vorm van een "kruis" geschreven wordt.

Andalusiet is een zeer veel voorkomend mineraal als onderdeel van vele gesteenten. Het komt onder andere voor in gemetamorfoseerde sedimentaire gesteenten. Het is ook, samen met de andere aluminiumsilicaten sillimaniet en kyaniet een indicatief mineraal voor de diepte en temperatuur waarbij een gesteente metamorfose ondergaan heeft. Andalusiet is gewoonlijk stabiel bij temperaturen beneden de 500 °Celsius en bij drukken lager dan 0,3 GPa (gigaPascal). De druk en temperatuur zijn gerelateerd waardoor bij hoge temperatuur (800 °C) een lagere druk (0,1 GPa) nodig is om uit andalusiet sillimaniet te vormen. Bij temperaturen beneden 600 °C en drukken hoger dan 0,3 GPa wordt juist kyaniet uit andalusiet gevormd.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van aluminium

Spodumeen

Het mineraal spodumeen is een clinopyroxeen met de chemische formule LiAl(SiO3)2.

Spodumeen is een inosilicaat bestaande uit lithium, aluminium en silicaat. Het kent verschijningsvormen van kleurloos tot vele andere kleuren. De kleurloze variant wordt trifaan genoemd, de roze tot paarse variant kunziet en de smaragdgroene variant van spodumeen staat bekend onder de naam hiddeniet. Het kristalstelsel is monoklien en de streepkleur is wit. De gemiddelde dichtheid is 3,15 en de hardheid is 6,5 tot 7. Spodumeen is niet radioactief en ook niet magnetisch.

De naam spodumeen is afgeleid van het Griekse woord spodoumenos dat "tot as verbrand" betekent. Dit vanwege de asgrijze verschijning van het materiaal dat ervan wordt gemaakt voor het gebruik in de industrie.

Aangezien spodumeen lithium bevat, is het een mineraal dat laat in een magma kristalliseert. Het wordt daarom veelal aangetroffen in granitische pegmatieten. De typelocatie is het Pala district in San Diego, Californië, VS.

Het mineraal is een bron voor de winning van lithium. Ook wordt het gebruikt om glas te zuiveren. Het behoort tot productcode GMP3.

Source: Wikipedia