Gottardiiet

Het mineraal gottardiiet is een zeer sterk gehydrateerd natrium-magnesium-calcium-aluminium-silicaat met de chemische formule Na3Mg3Ca5Al19Si117O272·93(H2O). Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Gottardiiet':

More information on 'Gottardiiet':

Het mineraal gottardiiet is een zeer sterk gehydrateerd natrium-magnesium-calcium-aluminium-silicaat met de chemische formule Na3Mg3Ca5Al19Si117O272·93(H2O). Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Het kleurloze gottardiiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 2,14 en de hardheid is onbekend. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal gottardiiet is genoemd naar de Italiaanse professor van de Universiteit van Modena Glauco Gottardi (1928 - 1988), vanwege zijn vele pionierswerk op het gebied van natuurlijke zeolieten.

Gottardiiet is een zeer zeldzame zeoliet door de uitzonderlijk hoge concentratie water. Het is voor zover bekend het meest gehydrateerde mineraal. De typelocatie is Mount Adamson in Victoria land, Antarctica.

Categorieën: Mineraal | Tectosilicaat | Verbinding van natrium | Verbinding van magnesium | Verbinding van calcium | Verbinding van aluminium

Antarctica

Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde, omringd door de Indische Oceaan en de Grote Oceaan, die beneden de 60e breedtegraad tegenwoordig worden aangeduid als de Zuidelijke Oceaan (of Antarctic). Het land en de zeeën om Antarctica worden gezamenlijk aangeduid als Antarctis. Antarctica is de koudste plek op aarde (de laagste temperatuur officieël ooit gemeten was op de Zuidpool: -88°C; (Officieus zelfs -91°C), en het continent is bijna volledig bedekt met ijs. Antarctica mag niet verward worden met de Arctis, de Noordpool, een naam die afkomstig is van het Griekse woord "arctos" (beer). Antarctica ligt aan de andere kant (anti-) van de aarde waar het sterrenbeeld Grote Beer niet zichtbaar is.

Antarctica is het vijfde continent qua oppervlakte, na Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het is ook het continent met de laagste gemiddelde luchtvochtigheid. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2200 meter en op het dikste punt is het ijs maar liefst 4776 meter dik. Het meeste ijs is miljoenen jaren oud, maar niet heel Antarctica heeft al die tijd onder het ijs gelegen. Een Brits-Zweedse expeditie ontdekte in 1949 dat grote delen van Antarctica, zoals Dronning Maud Land, tot zo'n 10.000 jaar voor Christus nog vrij waren van ijs.

Antarctica wordt in dit artikel gedefinieerd als:

Hoewel er al vermoedens bestonden over een zuidelijk continent, werd Antarctica pas eind januari 1820 ontdekt. In 1911 bereikte de Noor Roald Amundsen als eerste de Zuidpool.

Verschillende naties, vooral landen die dicht bij het continent liggen, hebben in de eerste helft van de 20e eeuw verschillende stukken opgeëist. Deze opeisingen hebben weinig praktische relevantie, maar worden nageleefd door cartografen zodat het continent op een staatkundige kaart op een enorme aangesneden "ijstaart" lijkt.

Source: Wikipedia