Chabaziet

Het mineraal chabaziet is een gehydrateerd calcium-natrium-kalium-aluminium-silicaat met de chemische formule (Ca0,5,Na,K)4[Al4Si8O24]·12H2O. Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Chabaziet':

More information on 'Chabaziet':

Het mineraal chabaziet is een gehydrateerd calcium-natrium-kalium-aluminium-silicaat met de chemische formule (Ca0,5,Na,K)4[Al4Si8O24]·12H2O. Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Het doorzichtige tot doorschijnende kleurloze, witte, gele, groene of roze chabaziet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is imperfect volgens het kristalvlak [1011]. Chabaziet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,09 en de hardheid is 4. Het kristalstelsel is triklien en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 11,07.

De naam van het mineraal chabaziet is afgeleid van het Griekse woord chabazios, dat "toon" of "melodie" betekent. In de oudheid was chabaziet een van de twintig stenen die in het gedicht Peri Lithos, geschreven door Orpheus, genoemd werden.

Chabaziet is een zeoliet die voorkomt in amygdaloidale spleten in basalten en andere stollingsgesteenten. De typelocatie is de Col de Lares, Val di Fassa, Italië.

Categorieën: Mineraal | Tectosilicaat | Verbinding van calcium | Verbinding van natrium | Verbinding van kalium | Verbinding van aluminium

Tectosilicaat

Een tectosilicaat is een silicaat met de silicium-zuurstof tetraeders gerangschikt in een driedimensionaal patroon. Voorbeelden van tectosilicaten zijn de veldspaten, veldspaatvervangers en de zeolieten.

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Tectosilicaat

Orpheus

Orpheus (Ορφευς) is het best bekend van de mythe van Orpheus en Eurydice, die door vele schrijvers en componisten is verklankt. In de Oudheid werd deze semi-mythische figuur als een historisch persoon gezien, aan wie enkele gedichten en filosofische stellingen werden toegeschreven. Zijn naam werd in verband gebracht met de godsdienstig-wijsgerige beweging van het Orphisme. Hij werd zelfs door sommigen gerekend tot de Zeven Wijzen.

Orpheus wordt ook wel als god van de muziek gezien, volgens overlevering leefde hij in Thracië.

Categorieën: Griekse mythologie | Oud-Grieks filosoof

Val di Fassa

Het Val di Fassa is een Italiaans bergdal in de Trentiner Dolomieten.

Het dal is uitgesleten door de rivier de Avisio die ontspringt op de gletsjers van de Marmolada. De naam Val di Fassa geldt alleen voor het hoogste deel van de vallei. Voordat de Avisio uitstroomt in de Adige verandert de naam van het dal nog in Val di Fiemme en Val di Cembra.

Enkele van de bekendste Dolomietmassieven omringen het Val di Fassa: de Marmolada, Sella, Latemar, Sassolungo en Catinaccio. De inwoners zijn zowel 's zomers als 's winters voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Gedurende de winter is het een belangrijk wintersportgebied, het maakt deel uit van het Dolomiti Superski dat een van de grootste skigebieden ter wereld is. In de zomer is het dal erg geliefd bij bergwandelaars.

Verscheidene bergpassen verbinden het Val di Fassa met haar buurdalen. De Costalungapas verbindt het dal met het Zuid-Tiroler Eggental. In het noorden liggen de Sellapas en Pordoipas die leiden naar het Valle Gardena en Livallongo (Veneto). In het oosten liggen aan de voet van de Fedaiapas en San Pellegrinopas die de verbinding vormen met het dal van de Cordevole.

Het Val di Fassa is het enige dal van Trentino waar de Ladinische taal gesproken wordt. De locale variant hiervan is het Fassano en wordt door zo'n 8620 inwoners gesproken.

Source: Wikipedia