Cavansiet

Het mineraal cavansiet is een gehydrateerd calcium-vanadium-silicaat met de chemische formule Ca(V5+O)Si4O10·4H2O. Het fylosilicaat behoort tot de mica's.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Cavansiet':

More information on 'Cavansiet':

Het mineraal cavansiet is een gehydrateerd calcium-vanadium-silicaat met de chemische formule Ca(V5+O)Si4O10·4H2O. Het fylosilicaat behoort tot de mica's.

Het groen- tot donkerblauwe cavansiet heeft een glasglans, een blauwwite streepkleur en een goede splijting volgens het kristalvlak [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,25 en de hardheid is 3 tot 4. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

De naam van het mineraal cavansiet is afgeleid van de samenstelling; de elementen calcium, vanadium en silica.

Het mineraal cavansiet komt met name voor in secundaire mineralisaties in andesieten en basalten. De typelocatie is naarbij de Owyhee Dam in Malheur County, Oregon in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is de Wagholi Groeve naarbij Poona in India de rijkste vindplaats.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van calcium | Verbinding van vanadium

Vanadium

Vanadium is een scheikundig element met symbool V en atoomnummer 23. Het is een zilvergrijs overgangsmetaal.

Vanadium is in 1801 ontdekt door de Spaanse mineraloog Andrés Manuel del Río in de buurt van Mexico-stad. Andres del Rio noemde het mineraal bruin lood (later werd dit mineraal bekend als vanadiet) en metaal panchromium, omdat het sterke overeenkomsten vertoonde met dit element. Omdat de meeste zouten die met "panchromium" gevormd konden worden een rode kleur kregen bij verhitting, hernoemde hij het later naar erythronium. Later wist een Franse chemicus del Rio ervan te overtuigen dat hij geen nieuw element had ontdekt, maar slechts een onzuivere vorm van chroom.

In 1831 herontdekte de Zweedse chemicus Sefström vanadium in een nieuw oxide en in datzelfde jaar bevestigde Friedrich Wöhler dat del Rio wel degelijk een nieuw element had ontdekt. Metallisch vanadium werd voor het eerst geïsoleerd in 1867 door Henry Enfield Roscoe, hij deed dit door vanadiumtrichloride (VCl3) te reduceren met waterstofgas.

De naam vanadium komt van de scandinavische god van de schoonheid Vanadis.

Veruit het grootste deel (80%) van het hedendaags gebruikte vanadium wordt verwerkt in staal. Andere toepassingen zijn:

Fylosilicaat

Een fylosilicaat is een silicaat waarbij de silica tetraeders volgens een platige structuur gerangschikt zijn. Tussen twee vlakken met silica tetraeders heerst een zwakke binding tussen vrije zuurstofatomen. Door deze structuur splijten fylosilicaten heel makkelijk.

Voorbeelden van fylosilicaten zijn mica's als muscoviet en biotiet en kleimineralen.

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Fylosilicaat

Andesiet

Andesiet is een grijs tot zwart felsisch stollingsgesteente, dat tussen de 52 en 63 procent silica (SiO2) bevat.

Andesiet bevat mineralen als kwarts, plagioklaas, kaliveldspaat en clino- en/of orthopyroxeen. Ook bevat andesiet mica's als biotiet en muscoviet.

Andesiet is genoemd naar het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Door het subductie-vulkanisme dat daar plaatsvindt worden andesieten gevormd.

Andesiet is een uitvloeiingsgesteente; het wordt voornamelijk gevormd aan het aardoppervlak. Hierdoor is de kristalgrootte van de mineralen klein.

Categorie: Stollingsgesteente

Source: Wikipedia