Bustamiet

Het mineraal bustamiet is een mangaan-calcium-silicaat met de chemische formule (Mn2+,Ca)3Si3O9. Het behoort tot de inosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Bustamiet':

More information on 'Bustamiet':

Het mineraal bustamiet is een mangaan-calcium-silicaat met de chemische formule (Mn2+,Ca)3Si3O9. Het behoort tot de inosilicaten.

Het doorschijnende tot doorzichtige (licht)roze tot bruinrode bustamiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is perfect volgens kristalvlak [100] en goed volgens [110]. De gemiddelde dichtheid is 3,37 en de hardheid is 5,5 tot 6,5. Het kristalstelsel is triklien en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal bustamiet is genoemd naar de Mexicaanse generaal Anastasio Bustamente (1780 - 1853).

Bustamiet is een mineraal dat voornamelijk voorkomt in mangaan-ertsen die gevormd zijn onder invloed van metamorfe processen die mangaanhoudende sedimenten hebben omgezet. De typelocatie is in Tetela de Ocampo, Hidalgo, Mexico.

Categorieën: Mineraal | Inosilicaat | Verbinding van mangaan | Verbinding van calcium

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Sediment

Sediment is de benaming voor door wind, water en/of ijs verplaatste en vervolgens afgezette korrels of deeltjes. Voorbeelden van sedimenten zijn grind, zand en klei. Aangroei van land door sedimentatie wordt wel aanwassen genoemd.

Sediment verplaatst zich op verschillende manieren, zoals glijdend of rollend (over ander sediment of gesteente), zwevend door het water, of springend en stuiterend. Als de stroming in water of lucht een gelijkmatige beweging is zal de sedimentverplaatsing constant zijn. Als de stroming draait en kolkt ontstaan er ophopingen van sediment en sedimentloze plekken. Ribbels op het strand zijn hier een voorbeeld van.

Sedimentverplaatsing zie je overal, in buitendijks gebied onder invloed van het getij, in binnedijks gebied door (over)stromingen van rivieren. Momenteel wordt van Oost-Terschelling zand meegenomen door de stroming en dit komt er aan de westkant van Ameland weer aan. Na ongeveer tien jaar draait dit weer om en komt het sediment weer terug bij Terschelling. In de Waddenzee is door de sterke stroming ook goed te zien wat er gebeurt met het sediment: hele stukken vaarroutes verplaatsen zich door dit proces.

De bodem in Nederland en het grootste deel van België is opgebouwd uit sediment of sedimentair gesteente. Het verschil tussen sediment en sedimentair gesteente is dat de laatste door chemische processen aan elkaar gekit en hard geworden is. Het verloop is gradueel.

Sediment kan worden afgezet door rivieren (fluviaal sediment) 18,3 (109 ton per jaar), door de wind (eolisch sediment) 0,6, door de zee (marien sediment), door landijs of gletsjers (glaciaal sediment) 2,0, door smeltwater (fluvioglaciaal sediment), door vulkanische uitbarstingen (volcanic ejecta) 0,15, door grondwater 0,48 en in meren (lacustrien sediment).

Hidalgo (staat)

Estado Libre y Soberano de Hidalgo

Hidalgo is een staat in het midden van Mexico. Hidalgo heeft een oppervlakte van 20.502 km² en 2.231.400 inwoners (2000). De staat grenst aan San Luis Potosí, Veracruz, Puebla, Mexico, Tlaxcala en Querétaro. De hoofdstad van Hidalgo is Pachuca. In de staat bevinden zich ook de ruïnes van de Tolteekse hoofdstad Tollan.

Hidalgo werd in 1862 opgericht door Benito Juárez als afscheiding van de staat Mexico om beter weerstand te kunnen bieden aan de Franse inval. In 1869 werd het als staat erkend. De staat is genoemd naar de onafhankelijkheidsstrijder Miguel Hidalgo.

Aguascalientes - Baja California - Baja California Sur - Campeche - Chiapas - Chihuahua - Coahuila - Colima - Durango - Guanajuato - Guerrero - Hidalgo - Jalisco - Mexico - Michoacán - Morelos - Nayarit - Nuevo León - Oaxaca - Puebla - Querétaro - Quintana Roo - San Luis Potosí - Sinaloa - Sonora - Tabasco - Tamaulipas - Tlaxcala - Veracruz - Yucatán - Zacatecas

Federaal District: Federaal District

Source: Wikipedia