Epidoot

De mineralengroep epidoot bestaat uit een aantal sorosilicaten, waarvan de belangrijkste het mineraal epidoot is. Het mineraal epidoot is een calcium-ijzer-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca2(Fe3+,Al)Al2(SiO4)(Si2O7)O(OH).

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Epidoot':

More information on 'Epidoot':

De mineralengroep epidoot bestaat uit een aantal sorosilicaten, waarvan de belangrijkste het mineraal epidoot is. Het mineraal epidoot is een calcium-ijzer-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca2(Fe3+,Al)Al2(SiO4)(Si2O7)O(OH).

Het geel- tot bruingroene, grijze of zwarte epidoot heeft een glasglans, een grijswitte streepkleur en de splijting is perfect volgens kristalvlal [001]. Het kristalstelsel is monoklien. De gemiddelde dichtheid is 3,45 en de hardheid is 7. Epidoot is niet radioactief.

De naam epidoot is afgeleid van het Griekse epidosis, dat "toevoeging" betekent.

Epidoot is een wereldwijd zeer veel voorkomend mineraal, met name in contact metamorfe gesteenten. Het wordt gevormd in kristallijne kalksteen en in schisten. Vooral in de Knappenwand, bij de Großvenediger in het Untersulzbachthal, Salzburg (Oostenrijk) worden mooie epidootkristallen gevonden.

Categorieën: Mineraal | Sorosilicaat | Verbinding van calcium | Verbinding van ijzer | Verbinding van aluminium

Clinozoisiet

Het mineraal clinozoisiet is een calcium-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca2Al3Si3O12(OH). Het sorosilicaat behoort tot de epidoot-groep.

Het kleurloze, grijze, groene of lichtgele clinozoisiet heeft een glasglans, een grijswitte streepkleur en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 3,34 en de hardheid is 7. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief. De orthorhombische variant van clinozoisiet wordt zoisiet genoemd.

Het mineraal clinozoisiet is net als zoisiet genoemd naar de Oostenrijkse natuurwetenschapper Siegmund Zois (1747 - 1819) en clinozoisiet is de monokliene variant van zoisiet.

Het mineraal clinozoisiet is een algemeen mineraal in metamorfe en pegmatitische gesteenten. Clinozoisiet wordt onder andere in San Juan county, Colorado, Verenigde Staten en in Alchuri, Shigar Skardu district in Pakistan gevonden.

Categorieën: Mineraal | Sorosilicaat | Verbinding van calcium | Verbinding van aluminium

Allaniet

Het mineraal allaniet is een cerium-calcium-yttrium-aluminium-ijzer-silicaat met de chemische formule (Ce,Ca,Y)2(Al,Fe3+)3(SiO4)3(OH). Het sorosilicaat behoort tot de epidoot-groep.

Het doorschijnend tot opake bruin tot roodbruine of zwarte allaniet heeft een glas- tot vetglans, een grijsbruine streepkleur en de splijting is imperfect volgens de kristalvlakken [100] en [001]. Allaniet heeft een gemiddelde dichtheid van 3,75 en de hardheid is 5,5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is zwak radioactief. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 27.438,55.

Het mineraal allaniet is genoemd naar de Schotse mineraloog T. Allan (1777 - 1833).

Allaniet is een zeldzaam mineraal dat voornamelijk voorkomt in metamorfe gesteenten. De typelocatie is Qaqarssuatsiaq in Groenland.

Categorieën: Mineraal | Sorosilicaat | Verbinding van cerium | Verbinding van calcium | Verbinding van yttrium | Verbinding van aluminium | Verbinding van ijzer

Zoisiet

Het mineraal zoisiet is een calcium-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca2Al3Si3O12(OH). Het sorosilicaat behoort tot de epidoot-groep.

Het grijze, appelgroene (variëteit anyoliet), blauwe (variëteit tanzaniet) of rozerode (variëteit thuliet) zoisiet heeft een glas- tot parelglans, een witte streepkleur en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 3,3 en de hardheid is 6,5. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief. De monokliene variant van zoisiet wordt clinozoisiet genoemd.

Het mineraal zoisiet is genoemd naar de Oostenrijkse natuurwetenschapper Siegmund Zois (1747 - 1819).

Het mineraal zoisiet is een algemeen mineraal in metamorfe en pegmatitische gesteenten. De typelocatie is Rauris en Sau-alpen, Oostenrijk.

Categorieën: Mineraal | Sorosilicaat | Verbinding van calcium | Verbinding van aluminium

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Kalksteen

Kalksteen is een afzettingsgesteente dat voor een groot deel bestaat uit calciumcarbonaat. Kalksteen-gesteente bevat vaak fossielen, zoals schelpen, ammonieten en veel micro-fossielen. Blauwe hardsteen is een dergelijke vorm van fossiele kalksteen, bestaande uit de restanten van zeelelies.

In kalksteen treden vaak karstverschijnselen op zoals grotten met druipstenen, dolines, poljes en diepe karstdalen.

In Zuid-Limburg dagzoomt de kalksteen op veel plekken. Ten onrechte wordt de kalksteen hier ook mergel genoemd. In België komt in de Ardennen op veel plekken kalksteen voor.

Kalksteen dateerd uit de Krijt-periode (100 milj. jaar geleden) en is ontstaan uit de kalkskeletten van zeedieren.

De White Cliffs van Dover bestaan ook uit kalksteen.

Source: Wikipedia