Knorringiet

Het mineraal knorringiet is een magnesium-chroom-silicaat met de chemische formule Mg3Cr2(SiO4)3. Het nesosilicaat behoort tot de granaatgroep.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Knorringiet':

More information on 'Knorringiet':

Het mineraal knorringiet is een magnesium-chroom-silicaat met de chemische formule Mg3Cr2(SiO4)3. Het nesosilicaat behoort tot de granaatgroep.

Het groene tot blauwgroene knorringiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en het mineraal kent geen splijting. De gemiddelde dichtheid is 3,756 en de hardheid is 6 tot 7. Het kristalstelsel is isometrisch en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal knorringiet is genoemd naar Oleg Von Knorring van de universiteit van Leeds.

Het mineraal knorringiet is een granaat en komt als zodanig met name voor in metamorfe gesteenten van hoge temperatuur en druk. Verder komt het voor in kimberlieten.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van magnesium | Verbinding van chroom

Chroom

Chroom of chromium is een scheikundig element met symbool Cr en atoomnummer 24. Het is een zilverkleurig overgangsmetaal.

In 1761 vond Johann Gottlob Lehmann in het Oeralgebergte een oranje-rood mineraal dat hij Siberisch rood lood noemde, omdat hij dacht dat het een loodverbinding was met selenium en ijzer. Later bleek dat hij het mineraal crocoiet had gevonden dat uit loodchromaat (PbCrO4) bestaat.

Enkele jaren later bezocht Peter Simon Pallas de locatie opnieuw en ontdekte dat het Siberisch rood lood zeer geschikt was als pigment in verf. Spoedig daarna werd het materiaal populair en bleek er ook een heldere gele kleurstof te kunnen worden gemaakt van crocoiet.

In 1797 lukte het Nicolas-Louis Vauquelin om chroomoxide uit crocoiet te isoleren door het mineraal te mengen met zoutzuur. Een jaar later bleek deze Franse chemicus in staat om uit chroomoxide metallische chroom te isoleren door het in een oven te verhitten. Later ontdekte hij dat sommige edelstenen (zoals robijn) ook sporen van chroom bevatten.

Tot het begin van de 19e eeuw werd chroom voornamelijk gebruikt als verfcomponent. Daarna kwam chroom steeds meer in zwang als metaal in legeringen.

Silicaat

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Silicaat

Leeds

Leeds is een industriestad in het noorden van Engeland in het Verenigd Koninkrijk. De stad ligt aan de Aire in Yorkshire. Ze heeft ongeveer 430.000 inwoners.

Leeds werd in 14e eeuw van belang door de komst van Vlaamse wolwevers. De stad stond bekend om zijn wolindustrie; deze is echter sterk in betekenis afgenomen.

Leeds deelt een luchthaven met het iets verder gelegen Bradford.

Categorieën: Stad in Engeland | West Yorkshire | District van Engeland

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Kimberliet

Kimberliet is een ultra-mafisch stollingsgesteente dat de belangrijkste bron van natuurlijke diamanten vormt.

Kimberliet is een stollingsgesteente van een magma dat van erg diep (100 tot 200 km) erg snel naar boven komt. Kimberlieten bevatten veel fenocrysten van olivijn, flogopiet, ilmeniet, granaten en pyroxenen in een matrix van serpentijn, flogopiet, magnetiet, perovskiet, chloriet, calciet en apatiet. Vaak zijn de fenocrysten zogenaamde xenocrysten, afkomstig uit het omringende mantelgesteente waar de kimberlietpijp doorheen komt. Hierdoor komen er verschillende "generaties" van olivijn voor; olivijnen gevormd in het magma, als matrix, of olivijnen gevormd in de xenocrysten die "drijven" in de matrix. De xenocrysten afkomstig uit de mantel zijn van ofwel eclogiet, ofwel lherzoliet samenstelling. Omdat kimberliet zeer snel omhoog komt, hebben diamanten die vanuit de mantel in de smelt terechtgekomen zijn niet de tijd om tot grafiet te vervallen; het koolstof behoudt de sterke kristalstructuur van diamant.

Kimberliet is genoemd naar de Kimberley-mijn in Zuid-Afrika.

Kimberlieten komen voor op oude schilden en kratons. Hoewel ze niet beperkt zijn tot rifts, komen ze doorgaans wel voor in gebieden waar sterke riftvorming is opgetreden. De bekendste kimberlieten komen voor in Zuid-Afrika, Australië en Siberië. Dit zijn tevens bekende vindplaatsen van diamant.

Categorie: Stollingsgesteente

Source: Wikipedia