Scheeliet

Het mineraal scheeliet is een calcium-wolframaat met de chemische formule CaWO4.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Scheeliet':

More information on 'Scheeliet':

Het mineraal scheeliet is een calcium-wolframaat met de chemische formule CaWO4.

Het doorzichtig tot doorschijnend kleurloze, witte, of gelige scheeliet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting van het mineraal is duidelijk volgens het kristalvlak [010]. Het kristalstelsel is tetragonaal. Scheeliet heeft een gemiddelde dichtheid van 6,01, de hardheid is 4 tot 5 en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal scheeliet is genoemd naar de Zweedse scheikundige Karl Wilhelm Scheele (1742 - 1786).

De typelocatie van scheeliet is de Bispberg ijzer-mijn, Säter, Dalarna, Zweden.

Categorieën: Mineraal | Wolframaat | Verbinding van calcium

Karl Wilhelm Scheele

Carl Wilhelm Scheele (9 december 1742 – 21 mei 1786) was een Zweeds chemicus en ontdekker van veel scheikundige elementen.

Carl (of ook Karl) Scheele werd geboren in Stralsund in Duitsland. Nadat hij als leerling-apotheker werkzaam was in Stockholm verhuisde hij in 1770 naar Uppsala en in 1775 naar Köping. In die tijd heeft hij zich beziggehouden met studies naar onder andere zuurstof en stikstof wat uiteindelijk leidde tot de ontdekking van deze elementen. In 1777 publiceerde hij hierover het boek Chemische Abhandlung von der Luft und dem Feuer. Vrijwel gelijktijdig ontdekte ook Joseph Priestley zuurstof als element. Maar omdat Priestley zijn werk hierover eerder publiceerde dan Scheele, wordt Priestley in het algemeen gezien als de ontdekker van zuurstof.

Andere door Scheele ontdekte elementen zijn barium (1774), chloor (1774), mangaan (1774), molybdeen (1778) en wolfraam (1781). Daarnaast heeft hij ook veel verbindingen beschreven zoals citroenzuur, glycerol, waterstofcyanide, waterstoffluoride en waterstofsulfide. Verder heeft hij een op pasteurisatie lijkend proces ontwikkeld, en ontdekte hij dat verhitting van (olijf-)olie in aanwezigheid van PbO tot hydrolyse in glycerol en vetzuren leidt (1779).

Een andere ontdekking van Scheele is het pigment koperarseniet, dat gebruikt werd als kleurstof in voedsel en bekend werd als Scheele's groen. Ruim een halve eeuw later werd bekend dat dit een uiterst giftig goedje was.

Zoals zoveel chemici in die tijd, werkte Scheele vaak onder moeilijke en ongezonde omstandigheden, wat mogelijk zijn relatief vroege dood op 43-jarige leeftijd verklaart. In 1942 werd er in Zweden een postzegel ingevoerd ter ere van de 200ste geboortedag van Scheele. Op deze (uiteraard groenkleurige) zegel stond een portret van hem afgebeeld.

Dalarna

Dalarna (Nederlands: Dalekarlië) is een zogenoemd landschap in het Midden-Zweedse landsdeel Svealand. Het valt geografisch ongeveer samen met de provincie Dalarnas län. In Dalarna wordt jaarlijks de langlaufwedstrijd Wasaloop gehouden.

Categorieën: Beginnetje landen & volken | Dalarna | Landschap van Zweden

Source: Wikipedia