Chalcociet

Het mineraal chalcociet is een koper-sulfide met de chemische formule Cu2S.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Chalcociet':

More information on 'Chalcociet':

Het mineraal chalcociet is een koper-sulfide met de chemische formule Cu2S.

Het opaak (staal)grijze of (blauw)zwarte chalcociet heeft een metallische glans, een grijszwarte streepkleur en de splijting van het mineraal is onduidelijk volgens het kristalvlak [110]. Het kristalstelsel is monoklien. Chalcociet heeft een gemiddelde dichtheid van 5,65, de hardheid is 2,5 tot 3 en het mineraal is niet radioactief.

De naam van het mineraal chalcociet is afgeleid van het Griekse chalcos, dat "koper" betekent.

Chalcociet is een algemeen secundair mineraal, dat gevormd wordt in de geoxideerde zones rondom andere kopersulfide-afzettingen. De typelocatie is Cornwall, Engeland en Butte, Montana, Verenigde Staten, en het mineraal wordt verder onder andere gevonden in Bristol, Connecticut en Lubin, Polen.

Categorieën: Mineraal | Sulfide | Verbinding van koper

Sfaleriet

Het mineraal zinkblende, ook wel sphaleriet of sfaleriet genoemd is de belangrijkste bron voor de winning van zink. Het mineraal bestaat grotendeels uit ZnS, zinksulfide en bevat rond de 67% zink. Het mineraal kan echter ook grote hoeveelheiden ijzer bevatten. Cadmium kan ook in winbare hoeveelheden voorkomen. Het mineraal bevat vaak insluitsels van chalcopyriet (CuFeS2).

Sfaleriet komt regelmatig voor als verontreiniging in looderts.

Het mineraal heeft een hardheid van 3,5 - 4, en een soortelijke massa van 3,9 - 4,1. De geringe hardheid maakt dat het mineraal voor sieraden niet geschikt is.

Zinkblende is heeft een kubische kristalstructuur met als ruimtegroep F-43m. Het kan bestaan uit tetrahedrale of dodecahedrale kristallen, maar het heeft doorgaans geen mooie kristalvormen (anhedrisch).

Splijting vindt plaats volgens het kristalvlak {110}. Vertweelinging volgens de as [111].

Koper (element)

Koper is een scheikundig element met symbool Cu en atoomnummer 29. Het is een rood/geel overgangsmetaal.

Opgravingen in het noorden van wat tegenwoordig bekend is als Irak, hebben aangetoond dat koper al werd gebruikt rond 8700 v. Chr. Andere opgravingen wijzen uit dat men in 5000 v. Chr. koper al smolt en isoleerde uit koperhoudende mineralen zoals malachiet en azuriet.

Van de Sumeriërs en Egyptenaren is bekend dat zij rond 3000 v. Chr. koper smolten en gebruikten om brons te maken. Ook in China was het gebruik van koper bekend en zijn er zeer hoogwaardige bronzen voorwerpen uit 1200 v. Chr. gevonden. De in 1991 in de Oostenrijks/Italiaanse Alpen gevonden mummie Ötzi, die vermoedelijk omstreeks 3300 v. Chr. is gestorven, droeg gereedschap dat uit 99,7% zuiver koper bestond.

In de mythologie en alchemie werd koper vaak geassocieerd met de godheid Aphrodite vanwege de mooie glans. Om die reden werd koper vroeger onder andere gebruikt voor spiegels. De naam koper is vermoedelijk een verbastering van Cyprus.

Cyprus in de griekse term.

Sulfide

Een sulfide is een ion van zwavel in oxidatietoestand -2 (S-2). Een groep van ongeveer 600 mineralen,zoals antimoniet en galeniet waarin zwavel een binding vormt met metallische en metaalachtige elementen.De meeste sulfiden zijn ondoorzichtig,en duidelijk gekleurd en gestreept.

Categorieën: Zout | Verbinding van zwavel

Oxidatie

Oxidatie is een scheikundig proces waarbij een reductor wordt geoxideerd tot een oxidator. Meer in algemene zin houdt dit in dat tijdens oxidatie een stof reageert met zuurstof, voorbeelden zijn roesten en verbrandingsreacties. Het proces ontleent zijn naam aan het woord oxygenium voor zuurstof.

Bij oxidatie hoeft niet per se zuurstof te reageren. Een betere omschrijving is dat tijdens oxidatie de reductor elektronen afstaat aan de oxidator en komt daarbij in een hogere oxidatietoestand. Een voorbeeld is hieronder weergegeven in een halfreactie met de oxidatie van ijzer(II)-ion.

Fe2+ is hier de reductor die het elektron afstaat aan en daarbij geoxideerd wordt tot Fe3+.

Roesten is een oxidatie en daarmee wordt uitsluitend de reactie van ijzer met zuurstof bedoeld. Alle andere oxidaties van metalen wordt corrosie genoemd.

Een ander voorbeeld van oxidatie is het verbranden van een koolwaterstof tot water, koolstofdioxide, gedeeltelijk geoxideerde producten en energie in de vorm van hitte.

Lubin

Coördinaten:51°24' N.B., 16°12' O.L.

Lubin (Duits: Lüben) is een stad in het Poolse woiwodschap Neder-Silezië, gelegen in de powiat Lubiński. De oppervlakte bedraagt 40,68 km², het inwonertal 77.509 (2005).

Stadsdistricten: Wrocław - Jelenia Góra - LegnicaDistricten: Bolesławiec - Dzierżoniów - Głogow - Góra - Jawor - Jelenia Góra - Kamienna Góra - Kłodzko - Legnica - Lubań - Lubin - Lwówek Śląski - Milicz - Oleśnica - Oława - Polkowice - Środa Śląska - Strzelin - Świdnica - Trzebnica - Wałbrzych - Wołów - Wrocław - Ząbkowice - Zgorzelec - ZłotoryjaGrootste steden: Bielawa - Bolesławiec - Dzierżoniów - Głogów - Jelenia Góra - Legnica - Lubin - Oleśnica - Świdnica - Wałbrzych - Wrocław - Zgorzelec

Categorieën: Neder-Silezië | Stad in Polen

Source: Wikipedia