Diamant

Diamant is een van de vier natuurlijke allotrope verschijningsvormen van koolstof (de meest voorkomende is grafiet). In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen de tetraëdische structuur. Het is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt; het is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. De diamant ontleent zijn naam aan het Griekse adamas, "ontembaar" of "onoverwinnelijk", verwijzend naar zijn hardheid.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Diamant':

More information on 'Diamant':

Diamant is een van de vier natuurlijke allotrope verschijningsvormen van koolstof (de meest voorkomende is grafiet). In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen de tetraëdische structuur. Het is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt; het is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. De diamant ontleent zijn naam aan het Griekse adamas, "ontembaar" of "onoverwinnelijk", verwijzend naar zijn hardheid.

Diamant is een transparant kristal met een brekingsindex van 2,417. In juwelen wordt zo het (zon)licht mooi gebroken en weerkaatst. Bovendien wordt het gepolijste glanzend oppervlak van de diamantsteen niet mat doordat het een zo hard materiaal is.

Vanwege zijn extreme hardheid wordt diamant gebruikt in de industrie, o.a. voor slijpen, boren, snijden en polijsten.

Het winnen van diamanten in bepaalde delen van Afrika roept tegenwoordig bij sommigen ethische bezwaren op, omdat de verkoop door verschillende legers wordt gebruikt om hun oorlogen mee te financieren. Men spreekt dan van conflict- of bloeddiamant. Recent zijn stappen genomen om dit fenomeen tegen te gaan, het zogenaamde Kimberley-proces (naar een conferentie in die Zuid-Afrikaanse stad). Afgesproken is dat diamanten nog alleen zullen mogen circuleren met een attest, waaruit blijkt dat ze op reguliere wijze zijn gewonnen, en niet in conflictzones. Het proces staat evenwel nog maar in de kinderschoenen, omdat de controle moeilijk is en omdat regeringen - die moeten instaan voor de attestering - nu juist in oorlogszones meestal geen grote garantie voor betrouwbaarheid bieden. Bovendien staan zulke grote bedragen op het spel, dat smokkel, corruptie en fraude uiterst verlokkelijk zijn. In de toekomst zal een oplossing wellicht gezocht moeten worden in spectrografisch bewijs van oorsprong. Aan die technologie wordt gewerkt.

Diamant wordt o.a. gevonden in het Sperrgebiet ten zuiden van Lüderitz aan de kust van Namibië en in het aansluitende kustgebied van Zuid-Afrika. In die gebieden komt diamant voor in een zandlaag enige meters onder de oppervlakte. Deze gebieden zijn gesloten voor eenieder die er niets te zoeken heeft. Een deel van de diamant spoelt ook wel de Atlantische Oceaan in en wordt daar door diamantvissers gewonnen. Zij werken onder licentie van De Beers, het grote diamantbedrijf dat vrijwel een wereldmonopolie op diamant bezit, hoewel landen van de voormalige Sovjet-Unie ook een belangrijke diamantproducent zijn geworden. Het bedrijf ALROSA uit de Russische deelrepubliek Sacha is het tweede bedrijf met 20% van de wereldproductie.

Allotroop

Allotropie (uit het Grieks: allos, ander, en tropos, manier), is de naam die Jöns Jacob Berzelius gaf aan het verschijnsel dat een chemisch element in verschillende vaste verschijningsvormen of allotropen kan voorkomen met een verschillende kristalstructuur.

Voorbeelden van elementen die allotropie vertonen zijn: fosfor (in "rode", "witte" en "paarse" vorm), zwavel, tin ("grijs" tin en "wit" tin), koolstof (in grafiet, diamant, en fullerenen).

Zoals in het geval van koolstof kan worden gezien, kunnen materiaaleigenschappen grote verschillen vertonen tussen de verschillende allotropen. Dit wordt hier veroorzaakt door de dramatische verschillen in de opbouw van de stof uit atomen: diamant is opgebouwd uit een kubisch rooster van tetraedrisch omringd koolstof. In grafiet is de structuur opgebouwd uit veel losser gebonden lagen van zeshoeken.

Categorie: Stofeigenschap

Koolstof

Koolstof is een scheikundig element met symbool C en atoomnummer 6. Het is een kleurloos niet-metaal.

Koolstof werd al in de prehistorische oudheid ontdekt en gebruikt in de vorm van houtskool, dat bereid werd door organisch materiaal (meestal hout) te verhitten in een zuurstofarme omgeving. Het Engelse carbon is dan ook afgeleid van het Latijn, waar carbo houtskool betekent.

Ook diamanten, die een andere allotrope vorm van koolstof zijn, zijn sinds lang bekend. Pas sinds enkele decennia is het mogelijk deze synthetisch te vervaardigen. Fullerenen, de derde allotrope vorm, werden in de jaren 80 (20e eeuw) bij toeval ontdekt.

De voornaamste toepassing van koolstof is in de vorm van koolwaterstoffen, met name de fossiele brandstoffen aardgas en ruwe olie. Uit ruwe olie wordt in de petrochemische industrie onder andere petroleum, benzine en kerosine gedestilleerd en het dient als basis voor veel synthetische stoffen, waaronder plastics.

Andere toepassingen zijn:

Grafiet

Grafiet is een vorm van het element koolstof. Koolstof komt ook voor als Buckminsterfullereen en diamant.

Grafiet is één van de zachtste vaste elementaire materialen. De kristalstructuur is hexagonaal. Grafiet bestaat atomair gezien uit lagen, die gemakkelijk van elkaar af kunnen schuiven. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het afgeeft en daardoor toepasbaar is in potloden. Grafiet wordt daarom ook wel als smeermiddel gebruikt.

Grafiet komt op verschillende plaatsen in de bodem voor. Er bestaat echter ook synthetisch gemaakt grafiet: dit wordt geproduceerd uit cokes, vermengd met teer, voorgebakken en uiteindelijk volgens het Acheson-proces onder hoge stroomsterkten omgezet in elektrografiet. Toepassingen van dit elektrografiet zijn onder andere koolborstels voor elektromotoren, hoge temperatuur toepassingen, zelfsmerende glijlagers, en in gemodificeerde vorm als pakkingmateriaal.

Grafiet is in tegenstelling tot diamant een elektrische geleider.

Categorie: Mineraal

Afrika

Afrika is na Azië in oppervlakte maar niet in bevolking het grootste continent ter wereld. Het beslaat zo'n 30.244.050 vierkante kilometer (vasteland en eilanden samen), wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is. Er wonen meer dan 800 miljoen mensen - ongeveer een zevende van de wereldbevolking. De naam Africa was in de Oudheid eerst voorbehouden aan het gebied van het huidige Tunesië. Later werd de hele kuststrook Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.

De naam Afrika zou zijn ontleend aan het Foenicische woord afrid. Maar anderen stellen dat de naam Afrika te herleiden is tot de Amazighische godin ifri (wat grot betekent, enkelvoud van ifri). Deze godin werd later door de Romeinen overgenomen.

Vrijwel geheel Afrika behoort tot de Derde Wereld. Sommige mensen rekenen het hele continent hier toe, anderen alleen de landen ten zuiden van de Sahara, behalve Zuid-Afrika.

Afrika wordt in dit artikel gedefinieerd als:

Het vasteland Afrika is onder te verdelen in:

De Beers

De Beers SA is een groot diamantbedrijf dat vrijwel een wereldmonopolie op diamant bezit.

Het is ontstaan onder leiding van Cecil Rhodes. In de twintigste eeuw komt het kartel in handen van de Oppenheimers, een Duits-joodse dynastie. Het hoofd van de Zuid-Afrikaanse operaties van De Beers is momenteel Jonathan Oppenheimer.

Het kartel van De Beers heeft zijn monopolie gebruikt om een kunstmatige diamantschaarste op te wekken, om zo de prijzen hoog te houden. De in veel culturen moderne traditie om diamant te geven bij een verloving is grotendeels gecreëerd door De Beers met behulp van een effectieve reclamecampagne, gestart in 1939.

De Beers is decennia lang bekritiseerd als bolwerk van "blanke industriëlen". Op 8 november 2005 heeft De Beers meer dan een kwart van zijn Zuid-Arikaanse operaties aan een mijnbedrijf verkocht, dat volledig in handen van kleurlingen is. Deze deal is de meest radicale gedaanteverwisseling die De Beers ondergaat sinds de oprichting in 1888.

De Beers komt met deze deal tegemoet aan de groeiende druk van de Zuid-Afrikaanse regering op de mijnindustrie om kleurlingen mee te laten profiteren van een snel groeiende economie. De Beers verkoopt voor € 480 miljoen 26% van alle aandelen van zijn Zuid-Afrikaanse dochteronderneming (De Beers Consolidated Mines) aan een recent opgericht bedrijf, Ponahalo Holdings[1].

ALROSA

ALROSA (Russisch: АЛРОСА, volledige naam: АК «АЛРОСА» (ЗАО)) is een Russisch mijnbouwbedrijf en de op een na grootste diamantdelver ter wereld na De Beers. Het bedrijf is een corporatie met haar hoofdkantoor in de Oost-Siberische stad Mirny. In 2005 had ALROSA een omzet van 69,9 miljard Roebel (± 2,1 miljard Euro) en een nettowinst van 10,5 miljard Roebel ( ± 300 miljoen Euro). In 2006 was de directeur Aleksandr Netsjiporoek.

De opkomst van de Russische diamantindustrie was het gevolg van de ontdekking van de eerste kimberliet-diatreem (vulkanische pijp) in 1954 genaamd "Sarnitsa". In 1957 werden de eerste industriediamanten gedolven. In 1992, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werden meerdere staatsbedrijven uit de Sovjet-diamantindustier gefuseerd tot de corporatie Almasy Rossii-Sacha (Алмазы России-Саха; "diamanten van Rusland-Sacha"). Later werd deze naam afgekort tot ALROSA.

In 2001 sloot ALROSA een tot 2006 geldig samenwerkingsverdrag met De Beers af.

Begin 2006 was 37% van de aandelen in handen van het staatsvastgoedbedrijf Rosimoesjtsjestvo, 32% van de republiek Sacha, 8% van de provinciën (oeloesen) van Sacha en 23% in handen van rechtspersonen en investeringsfondsen. Het vermogen is verdeeld over 200.000 aandelen.

ALROSA houdt zich bezig met onderzoek naar en exploitatie van diamantlagen en de productie van briljanten. De diamanten worden worden zowel door dagbouw als schachtbouw verworven. Tot het bedrijf behoren ook een aantal sorteer en wasinstallaties (onder andere in Mirny en Oedatsjny) en de waterkrachtcentrale Viljoejskaja-III (in de Viljoej, Viljoejskaja-I en II (waterkrachtcentrale Viljoejskaja) zijn geen onderdeel van ALROSA). Een dochteronderneming, Severalmas AG (ОАО Севералмаз), delft diamanten in de oblast Archangelsk. Het bedrijf heeft verder vestigingen in Moskou, Sint-Petersburg, Orjol, Jakoetsk en in Angola, België en Israël.

Karaat

De karaat kan twee betekenissen hebben.

De karaat is een eenheid voor massa, die gebruikt wordt voor edelstenen. Het woord is afkomstig van het Griekse woord keration (vrucht van de johannesbroodboom) dat via het Arabisch en Italiaans in het Nederlands kwam. In het verleden hadden verschillende landen hun eigen karaat, die ongeveer overeenkwam met het gewicht van een johannesbroodboomzaadje, die gebruikt werden op precisieweegschalen vanwege hun constant gewicht. In 1907 werd de metrische karaat echter vastgesteld op 200 milligram.

De karaat is ook een eenheid waarin het gehalte aan edelmetalen zoals goud in legeringen wordt aangeduid. Een karaat is dan een 24e deel zuiver edelmetaal voor een hoeveelheid legering. 24 karaat is dus zuiver goud, 12 karaat 50% zuiver goud, enzovoort. 1 karaat komt dus overeen met 4,16667 procent.

Categorieën: Niet-SI-eenheid | Massa-eenheid | Sieraad | Arabisch

Golden Jubilee

De Golden Jubilee is de grootste geslepen diamant ter wereld. Sinds 1908 was de Cullinan I, ook bekend onder de naam Grote Ster van Afrika, de houder van de titel "grootste geslepen diamant ter wereld". Dat veranderde nadat in 1985 een grote bruine diamant van 755 karaats (151 g) in het rijke kimberliet van de Premier mijn in Zuid Afrika werd gevonden; deze diamant zou later geslepen worden en de naam "The Golden Jubilee" krijgen, met een onovertroffen gewicht van 545.67 karaat (109.13 g).

De Premier mijn was ook de vindplaats van de Cullinan diamanten in 1905, en ook andere beroemde diamanten als de Taylor-Burton in 1966 en de Centenary in 1986 werden hier gevonden.

De "Unnamed Brown", zoals de Golden Jubilee eerst heette werd door velen als een soort lelijk eendje gezien. Hij werd door De Beers aan meesterslijper Gabi Tolkowsky gegeven om speciale gereedschappen en methoden te testen die Tolkowsky had ontwikkeld voor het slijpen van de perfecte D-kleurige ("kleurloze") Centenary. Omdat deze methoden en gereedschappen nog niet getest waren, was de "Unnamed Brown" een zeer goed testobject, dat niet echt gemist zou worden in het geval er iets mis mocht gaan.

Iedereen die met de steen te maken had was echter verrast toen het resultaat een zeer fraai geelbruin juweel bleek, die 15.37 karaat (3.07 g)zwaarder was dan Cullinan I. Het juweel bleef grotendeels onbekend voor de buitenwereld omdat de Centanary al doorvoor geselecteerd en gepromoot was als de steen om het honderd jarig bestaan van De Beers in 1988 te vieren.

De Golden Jubilee diamant is in 1995 door een Thais syndicaat gekocht die de steen cadeau gaf aan Koning Rama IX van Thailand voor zijn 50 jarige jubileum als koning van Thailand (vandaar de naam Golden Jubilee (gouden jubileum)). De koning liet de diamant in zijn koninklijke scepter monteren.

Diamantsynthese

Een synthetische diamant is een diamant die op kunstmatige wijze gemaakt is.

Er zijn verschillende procédés om dit soort diamanten te maken. Er is een procédé, waarbij ook andere atomen dan koolstofatomen worden ingesloten waardoor deze diamanten een gele kleur hebben, wat voor sierdiamanten niet fraai is. In Amerika is een procédé ontwikkeld, waarbij geen andere atomen meer in de diamant voorkomen. Deze zijn zowel in Amerika als in Duitsland reeds te verkrijgen. Twee Amerikaanse leveranciers zijn Apollo Diamonds en Gemesis.

Onderzoekers van de Carnegie Institution van Washington ontdekten in 2004 een procédé om binnen 24 uur diamant te synthetiseren die meer dan 50% harder is dan de natuurlijke diamant.

Categorie: Sieraad

Sieraad

Een sieraad (ook: bijou of tooi) is elk object (met uitzondering van kleding) dat op het lichaam wordt gedragen met de bedoeling dat te verfraaien. Bekende sieraden zijn:

Een bijzondere type sieraden zijn de kroonjuwelen.

Het hoofdhaar wordt ook als een sieraad gezien even als bepaalde goede eigenschappen:

Een sieraad waarin edelstenen zijn verwerkt wordt wel een bijou genoemd.

Categorie: Sieraad

Source: Wikipedia