Brauniet

Het mineraal brauniet is een nesosilicaat dat zowel twee- als driewaardig mangaan bevat met de chemische formule Mn2+Mn3+6SiO12. Vaak voorkomende onzuiverheden zijn ijzer, calcium, boor, barium, titanium, aluminium en magnesium.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Brauniet':

More information on 'Brauniet':

Het mineraal brauniet is een nesosilicaat dat zowel twee- als driewaardig mangaan bevat met de chemische formule Mn2+Mn3+6SiO12. Vaak voorkomende onzuiverheden zijn ijzer, calcium, boor, barium, titanium, aluminium en magnesium.

Brauniet heeft grijze tetragonale kristallen en heeft een hardheid op de schaal van Mohs van 6 tot 6,5. De gemiddelde dichtheid is 4,76 en het mineraal is noch magnetisch, noch radioactief.

Het is genoemd naar een zekere K. Braun die leefde van (1790-1872) in Gotha, Thüringen, Duitsland.

Brauniet wordt vooral gevonden in gebieden met hydrothermale activiteit alsook in sedimentaire en metamorfe gesteenten. Een variant die calcium en ijzer bevat, brauniet II (volgens de chemische formule Ca(Mn3+,Fe3+)14SiO24), is in 1967 ontdekt in de Kalahariwoestijn, Zuid-Afrika.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat

Sedimentair gesteente

De afzettingsgesteenten of sedimentaire gesteenten zijn ontstaan door sedimentatie of bezinking van minerale deeltjes, hetzij uit water, hetzij uit de atmosfeer, of chemische neergeslagen deeltjes uit een oplossing. Door deze processen vormt zich sediment. Het sediment kan vervolgens door te consolideren in een gesteente veranderen. In de sedimentologie wordt meestal geen verschil gemaakt tussen sedimenten en sedimentaire gesteenten, de mate van consolidatie wordt als onderdeel van de lithologie van een formatie beschreven.

De hoofdindeling van gesteenten is in stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Sedimentaire gesteenten ontstaan door sedimentatie in sedimentaire bekkens. De typen sedimentair gesteente kunnen zeer uiteenlopen, een zeer ruwe indeling is in zandsteen, schalie en kalksteen.

Categorieën: Geologie | Sedimentologie | Sedimentair gesteente

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Source: Wikipedia