Lopeziet

Het mineraal lopeziet is een kalium-chromaat met de chemische formule K2Cr2O7.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Lopeziet':

More information on 'Lopeziet':

Het mineraal lopeziet is een kalium-chromaat met de chemische formule K2Cr2O7.

Het doorzichtig oranjerode of dieprode lopeziet heeft een glasglans, een lichtgele streepkleur, een perfecte splijting volgens het kristalvlak [010] en een duidelijke volgens [001] en [100]. De gemiddelde dichtheid is 2,69 en de hardheid is 2,5. Het kristalstelsel is triklien en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 370,25.

Het mineraal lopeziet wordt onder andere gevonden in Tarapaca, Chili.

Categorieën: Mineraal | Chromaat | Verbinding van kalium

Gamma ray (straling)

De gamma ray waarde is een maat voor de natuurlijke radioactiviteit van een gesteente of mineraal. De technische standaards die gelden voor gamma ray metingen, zijn opgesteld door het American Petroleum Institute en de officieuze "eenheid" van deze metingen is dan ook API. Hoewel de naam voor deze waarde gamma ray is, is het niet zuiver gammastraling die door de radioactieve mineralen wordt uitgezonden, dit kunnen ook andere deeltjes omvatten.

Binnen de olie-industrie wordt de gamma ray waarde van gesteente gebruikt om het type gesteente grofweg te bepalen. Door middel van gevoelige metingen in het boorgat (logging) wordt informatie verkregen over de natuurlijke radioactiviteit. Schalie bevat vaak zwak radioactieve mineralen, naast kleimineralen zijn dat voornamelijk biotiet of andere mica's. Ook zandsteen kan radioactieve sporenelementen bevatten, meestal in zogenaamde "vuile zandstenen" (met veel niet-siliciklastisch materiaal). Het kalium-zout sylviet veroorzaakt relatief hoge gamma ray waardes en is daarmee een indicator tegenover het niet radioactieve haliet.

Categorieën: Straling | Olie-industrie

Chromaat

Het chromaat ion heeft de chemische formule CrO42−. Een chromaat mineraal is een mineraal dat chromaat als anion heeft. Chromaat oxideert goed in vergelijking met wolframaat.

Categorieën: Beginnetje scheikunde | Chromaat

Tarapaca

Tarapacá is de noordelijkste van de dertien regio's van Chili en heeft als regionummer het Romeinse nummer I. De hoofdstad van de regio is Iquique. De regio Tarapacá heeft 428.594 inwoners (2002) en grenst in het noorden aan Peru, in het oosten aan Bolivia, in het zuiden aan de regio Antofagasta en in het westen aan de Grote Oceaan.

Het gebied dat nu ongeveer Tarapacá is werd tijdens de Salpeteroorlog (1879-1884) door Chili veroverd. Voorheen behoorde het tot Peru. In dezelfde oorlog werd de regio Antofagasta op Bolivia veroverd, waardoor dat land geen directe toegang tot de zee meer heeft. Reeds in 1883 stemde Peru, dat zich dat jaar uit de oorlog terugtrok, in met een Chileense annexatie van het grootste deel van het gebied. Na een patstelling van enkele decennia werd besloten om Arica en omgeving ook tot Chili te laten behoren.

De regio Tarapacá bestaat uit drie provincies:

De economie van Tarapacá steunt op drie pijlers: mijnbouw, toerisme en visserij.

I: Tarapacá - II: Antofagasta - III: Atacama - IV: Coquimbo - V: Valparaíso - VI: Libertador General Bernardo O'Higgins - VII: Maule - VIII: Bío-Bío - IX: Araucanía - X: Los Lagos - XI: Aysén del General Carlos Ibáñez del Campo - XII: Magallanes y la Antártica Chilena - RM: Región Metropolitana

Chili

(Details)

(Details)

Chili is een land in Zuid-Amerika, grenzend aan Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte. De hoofdstad is Santiago, het parlement zetelt in Valparaíso. Het land maakt naar eigen zeggen ook aanspraak op een stuk van Antarctica (dat tezelfdertijd grotendeels ook door Argentinië opgeëist wordt). Om deze reden staat de obelisk die het officiële geografische middelpunt van Chili markeert ook in het zuiden, bij de stad Punta Arenas, vlak bij Vuurland.

De Juan Fernández archipel, Desventuradas eilanden en Paaseiland, dat zeer ver ten westen van het vasteland ligt, horen ook bij Chili.

Chili is lid van APEC en OSA

Source: Wikipedia