Benitoiet

Het mineraal benitoiet is een barium-titanium-silicaat met de chemische formule BaTiSi3O9. Het behoort tot de cyclosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Benitoiet':

More information on 'Benitoiet':

Het mineraal benitoiet is een barium-titanium-silicaat met de chemische formule BaTiSi3O9. Het behoort tot de cyclosilicaten.

Het doorzichtig tot doorschijnend kleurloze, witte, roze, paarse of blauwe benitoiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en een slechte splijting volgens het kristalvlak [1011]. De gemiddelde dichtheid is 3,6 en de hardheid is 6 tot 6,5. Het kristalstelsel is hexagonaal en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal benitoiet is genoemd naar San Benito County, de streek in Californië waar het mineraal voor het eerst beschreven werd.

Het zeldzame benitoiet komt voor in natroliet-aders die serpentijn-houdende groenschisten doorsnijden. De typelocatie is de Benitoiet edelsteen mijn langs de San Benito rivier in Californië, Verenigde Staten.

Categorieën: Mineraal | Cyclosilicaat | Verbinding van barium | Verbinding van titaan

Barium

Barium is een scheikundig element met symbool Ba en atoomnummer 56. Het is een zilverwit aardalkalimetaal.

Omstreeks 1500 werden bariumsulfaat bevattende stenen magische krachten toegekend, omdat ze een lichte gloed afgaven na te zijn verhit in aanwezigheid van houtskool. Zelfs na enkele jaren bleven de stenen in het donker nog nagloeien. Tegenwoordig is dat proces bekend als fluorescentie.

Barium is voor het eerst geïdentificeerd in 1774 door Carl Wilhelm Scheele en in 1808 voor het eerst geïsoleerd door Humphry Davy door gesmolten bariumoxide te elektrolyseren.

De naam barium is afgeleid van het Griekse barys dat zwaar betekent.

De belangrijkse toepassingen van barium zijn bougies, als gasvanger in vacuumbuizen en fluorescente lampen. Daarnaast wordt barium op kleinere schaal gebruikt in:

Titanium

Titanium, of titaan, is een scheikundig element met symbool Ti en atoomnummer 22. Het is een grijs metallisch overgangsmetaal, het behoort met Zirconium (Zr), Hafnium (Hf) en Rutherfordium (Rf) tot de titaangroep.

In 1791 ontdekte Rev. William Gregor een nog onbekend element in het mineraal ilmeniet. In 1795 herontdekte Martin Heinrich Klaproth het element, ditmaal in rulieterts en noemde het titanium naar de titanen uit de Griekse mythologie. Omdat het metaal bij hoge temperaturen makkelijk reageert met zuurstof en koolstof, is het moeilijk om zuiver titanium te produceren. In 1922 lukte het A.E. van Arkel om zuiver metallisch titaan te bereiden (jodideproces).

Titanium wordt hoofdzakelijk (ongeveer 95%) gebruikt in de vorm van titaniumdioxide (TiO2); een intens wit pigment (titaanwit) in verf, papier en kunststoffen. Verf met titaniumdioxide reflecteert infrarood licht zeer goed, waardoor het veel wordt gebruikt in de astronomie.

Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuursschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Andere toepassingen van titanium zijn:

Verder wordt titanium soms gebruikt als constructiemateriaal om zeewater via destillatie om te zetten in drinkwater.

Silicaat

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Silicaat

Cyclosilicaat

Een cyclosilicaat is een silicaat waarbij 3, 4, 6 of 8 silica tetraeders verbonden zijn. Hierdoor worden ringen gevormd van tetraeders met als algemene formules Si3O9, Si4O12, Si6O18 or Si8O20. Mineralen van dit type vormen vaak langwerpige prismatische kristallen. Voorbeelden van cyclosilicaten zijn de beryl-groep (waaronder smaragd en aquamarijn) en toermalijn.

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Cyclosilicaat

San Benito County

San Benito County is een county in Californië in de VS. Het werd gevormd in 1874 en bestond uit delen van Monterey County.

De totale oppervlakte van de county bedraagt 3602 km² (1391 mijl²) waarvan 3598 km² (1389 mijl²) land is en 4 km² (2 mijl²) of 0.12% water is.

Volgens de census van 2000 bedroeg de bevolkingsdichtheid 15/km² (38/mijl²) en bedroeg het totale bevolkingsaantal 53.234 dat bestond uit:

Er waren 15.885 gezinnen en 12.898 families in San Benito County. De gemiddelde gezinsgrootte bedroeg 3,32.

Categorie: County in Californië

Natroliet

Het mineraal natroliet is een gehydrateerd natrium-aluminium-silicaat met de chemische formule Na2Al2Si3O10·2(H2O). Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Het kleurloze, (geel- of rood)witte of rode natroliet heeft een glas- tot zijdeglans, een witte streepkleur en de splijting is perfect volgens kristalvlak [110] en imperfect volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,25 en de hardheid is 5,5 tot 6. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

De naam van het mineraal natroliet is afgeleid van de Griekse woorden natron, dat "soda" (natrium is sodium in het Engels) betekent en lithos ("steen").

Natroliet is een van de meest voorkomende zeolieten die gevormd wordt in amygdaloidale spleten in stollingsgesteenten, zoals basalten. De typelocatie is Bohemen in Tsjechië.

Categorieën: Mineraal | Tectosilicaat | Verbinding van natrium | Verbinding van aluminium

Serpentijn

Het mineraal serpentijn of clinochrysotiel is een magnesium-ijzer-silicaat met de chemische formule (Mg, Fe)3Si2O5(OH)4. Het behoort tot de fylosilicaten.

Het amorfe mineraal kan rood, geel, wit en groen zijn. De groene kleur is typisch voor het mineraal in het mantelgesteente serpentiniet. De hardheid is 2,5 tot 4, afhankelijk van de samenstelling en serpentijn heeft een gemiddelde dichtheid van 2,59.

Het mineraal serpentijn is, net als het gesteente serpentiniet, genoemd naar het Latijnse woord serpens, dat "slang" betekent. De vorm waarin de mineralen gegroeid zijn in het gesteente doet denken aan de vorm van een slang. Ook werd het vroeger wel gebruikt als geneesmiddel tegen slangebeten. De andere naam voor serpentiniet, clinochrysotiel, is afgeleid van de Griekse woorden clinos, chrysos en tilos (respectievelijk "krom, scheef", "goud" en "vezel"). Het wordt zo genoemd door de goudkleurige vezelige structuur dat het mineraal kan aannemen.

Serpentijn is een indicatief mineraal voor serpentiniet, een veelal door hydrothermale activiteit omgezette peridotiet. Onder invloed van druk en temperatuur zijn de olivijn en pyroxeen uit het mantelgesteente omgezet in serpentijn. Dit noemt men wel serpentinitisatie. De chemische reactievergelijking is:

4Mg2SiO4 (olivijn) + 4H2O (l) + 2CO2 (aq) --> Mg6Si4O10(OH)8 (serpentijn) + 2MgCO3 (magnesiet)

Groenschist

De groenschist-facies is een metamorfe facies die wordt gekenmerkt door een graad van metamorfose van gemiddelde druk en temperatuur. De facies is genoemd naar het schisteuze uiterlijk van het gesteente en de groene kleur, veroorzaakt door de groene mineralen chloriet, epidoot en chloritoid.

Zoals bij alle metamorfe facies wordt de groenschist-facies vastgesteld aan de hand van bepaalde mineralen die gewoonlijk middels onderzoek naar slijpplaatjes worden gedetermineerd. In metamorfe basische gesteenten, grauwackes, pelieten en dolomieten zijn de volgende mineraalsamenstellingen typerend voor de groenschist-facies:

Categorie: Metamorf gesteente

Source: Wikipedia