Chloriet

Chloriet is een groep van mineralen die behoren tot de fylosilicaten. Vaak wordt met chloriet een enkel mineraal aangeduid, maar in feite bestaat chloriet uit meerdere variëteiten die op hun beurt apart benoemd zijn. De vier uitersten van de groep bestaan uit de elementen Mg, Fe, Ni of Mn:

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Chloriet':

More information on 'Chloriet':

Chloriet is een groep van mineralen die behoren tot de fylosilicaten. Vaak wordt met chloriet een enkel mineraal aangeduid, maar in feite bestaat chloriet uit meerdere variëteiten die op hun beurt apart benoemd zijn. De vier uitersten van de groep bestaan uit de elementen Mg, Fe, Ni of Mn:

Chlorietmineralen hebben een vorm tussen mica's en kleimineralen in en hebben de silica-tetraeders in ringen geordend. Afhankelijk van de chemische samenstelling hebben de leden van de chlorietgroep meer of minder magnesium, aluminium, ijzer of andere elementen. Over het algemeen ligt de gemiddelde soortelijke massa tussen de 2,6 en 3,2. De hardheid van chlorietmineralen varieert van 2 tot 3. De chlorieten zijn geen van allen radioactief, wat ze onderscheidt van veel kleimineralen en mica's die dat wel licht zijn.

Clinochloor, pennantiet en chamosiet zijn de meest voorkomende variëteiten.

De naam van de groep mineralen die chloriet genoemd worden, is afgeleid van het Griekse chloros, dat "groen" betekent. Dit vanwege de vaak groene kleur van chlorietmineralen.

Chloriet in al zijn samenstellingen is een zeer veel voorkomend mineraal in metamorfe- en stollingsgesteenten. Door de groene kleur is het een indicatief mineraal geworden van zogenaamde groenschist-facies; laag-metamorfe gesteenten. Ook komt chloriet veel voor in kimberlieten en pegmatieten.

Silica

Silica is een verzamelnaam voor materialen, meest amorfe gels bestaande uit SiO2 en H2O. Silicagel heeft tal van toepassingen: het wordt veelvuldig gebruikt als droogmiddel (in poreuze zakjes bijgevoegd bij elektronische apparatuur of geneesmiddelen), als bindmiddel in tabletten, als schuurmiddel in tandpasta en als dragermateriaal voor katalysatoren. Het wordt eveneens aangewend in de chromatografie. Sinds 1990 is er een grote interesse ontstaan in de ontwikkeling van silica materialen met speciale structuren, de bekendste zijn MCM-41 en MCM-48. Tevens wordt het ook toegepast in kattenbakvullig, in korrelvorm welteverstaan, vanwege zijn absorberende eigenschappen.

Categorie: Mineraal

Tetraeder

Een viervlak (tetraëder, tetrahedron) is een ruimtelijk figuur met 4 driehoekige vlakken, 4 hoekpunten en 6 ribben.

Een tetraëder van gelijkzijdige driehoeken heet een regelmatig viervlak; dit is één van de vijf mogelijke soorten regelmatige veelvlakken. Zo'n tetraëder past precies in een kubus waarvan de diagonalen even lang zijn als de ribben van het viervlak (zie ook het diamantrooster).

De oppervlakte A en inhoud V van zo'n tetraëder is:

Hierin is a de lengte van een ribbe.

Alle moleculen met een sp³-hybridisatie, zoals Methaan ( CH4), hebben de structuur van een viervlak: de koolstof in het middelpunt en de 4 waterstoffen op de vier hoekpunten van het viervlak.

Baileychloor

Het mineraal baileychloor is een zink-ijzer-aluminium-magnesium-fylosilicaat met de chemische formule (Zn,Fe2+,Al,Mg)6(Al,Si)4O10(O,OH)8. Het behoort tot de chlorietgroep, onderdeel van de mica's.

Het geel- tot donkergroene baileychloor heeft een parelglans en lichtgroene streepkleur. De splijting is perfect volgens kristalvlak [001] en het kristalstelsel is triklien. De gemiddelde dichtheid is 3,18 en de hardheid is 2,5 tot 3. Baileychloor is niet radioactief.

Baileychloor is genoemd naar de Amerikaanse mineraloog van de universiteit van Wisconsin W. Bailey (1919).

Zoals andere chlorietmineralen komt ook baileychloor voornamelijk voor in licht metamorfe gesteenten. De typelocatie van het mineraal is de Red Dome afzetting in Mungana, 15 km van Chillagoe, Lynd County, Queensland, Australië.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van zink | Verbinding van ijzer | Verbinding van aluminium | Verbinding van magnesium

Chamosiet

Het mineraal chamosiet is een fylosilicaat met de chemische formule (Fe,Mg)5Al(Si3Al)O10(OH)8. Het geldt als het ijzerhoudende eindlid van de chlorietgroep, onderdeel van de mica's.

Het grijze tot groengrijze of bruine chamosiet heeft een doffe glasglans en grijsgroene streepkleur. De splijting is goed volgens kristalvlak [001] en het kristalstelsel is monoklien. De gemiddelde dichtheid is 3,2 en de hardheid is 3. Chamosiet is niet radioactief.

Chamosiet is genoemd naar de plaats waar het voor het eerst is beschreven, Chamoson in de Rhône vallei, Zwitserland.

Zoals andere chlorietmineralen komt ook chamosiet voornamelijk voor in licht metamorfe gesteenten. Ook komt het voor in gemetamorfoseerde ijzer-afzettingen.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van ijzer

Clinochloor

Het mineraal clinochloor (ook wel penniniet genoemd) is een fylosilicaat met de chemische formule (Mg,Fe2+)5Al(Si3Al)O10(OH)8. Het geldt als het magnesium-houdende eindlid van de chlorietgroep, onderdeel van de mica's.

Het donker- tot olijfgroene, blauwgroene of witte clinochloor heeft een glas- tot parelglans en een witte streepkleur. De splijting is perfect volgens kristalvlak [001] en het kristalstelsel is monoklien. De gemiddelde dichtheid is 2,65 en de hardheid is 2 tot 2,5. Clinochloor is niet radioactief.

Clinochloor is genoemd naar de Griekse woorden clinos, "schuin" en chloros, "groen". Het synoniem penniniet is genoemd naar de Apennijnen in Italië.

Zoals andere chlorietmineralen komt ook clinochloor voornamelijk voor in licht metamorfe gesteenten. Het is een typisch mineraal in gemetamorfoseerde mafische gesteenten.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van magnesium

Cookeiet

Het mineraal cookeiet is een lithium-aluminium-fylosilicaat met de chemische formule LiAl5Si3O10(OH)8. Het behoort tot de chloriet-groep.

Het witte, groene of bruine cookeiet heeft een witte streepkleur, een glasglans en een perfecte splijting volgens kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 2,67 en de hardheid is 2,5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Cookeiet wordt vooral gevormd bij de verwering van toermalijnen en in pegmatieten. De typelocaties zijn Oxford County in Maine en Pala, San Diego, Californië, Verenigde Staten.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van lithium | Verbinding van aluminium

Donbassiet

Het mineraal donbassiet is een aluminium-fylosilicaat met de chemische formule Al2[Al2.33][Si3AlO10](OH)8. Het behoort tot de chlorietgroep.

Het wit tot groen- of geelwitte donbassiet heeft een witte streepkleur, een parelglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 2,63 en de hardheid is 2 tot 2,5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal donbassiet is genoemd naar de plaats waar het in 1940 beschreven werd, de Donbass regio in de Oekraïne.

Donbassiet is een hydrothermaal verweringsproduct van andalusiet en spodumeen. De typelocatie is de Utrennyaia mijnschacht en Uralskaya ader in Nagolyn, Donbass regio, Oekraïne.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van aluminium

Gonyeriet

Het mineraal gonyeriet is een mangaan-ijzer-fylosilicaat met de chemische formule Mn2+3[Mn2+3Fe3+][(Si,Fe3+)4O10](OH,O)8. Het behoort tot de chlorietgroep.

Het donkerbruine of groene gonyeriet heeft een chocoladebruine streepkleur, een parelglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 3,01 en de hardheid is 2,5. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal gonyeriet is genoemd naar Forest A. Gonyer (1899 - 1971), mineraloog aan Harvard.

Gonyeriet is een hydrothermaal mineraal in mangaanrijke skarns. De typelocatie is Långban in Värmland, Zweden.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van mangaan | Verbinding van ijzer

Nimiet

Het mineraal nimiet is een fylosilicaat met de chemische formule (Ni,Mg,Al)6(Si,Al)4O10(OH)8. Het geldt als het nikkel-houdende eindlid van de chlorietgroep, onderdeel van de mica's.

Het geelgroene nimiet heeft een parelglans en een witte streepkleur. De splijting is duidelijk volgens kristalvlak [001] en het kristalstelsel is monoklien. De gemiddelde dichtheid is 3,21 en de hardheid is 3. Nimiet is niet radioactief.

De naam van het mineraal nimiet is een acronym van het Zuid-Afrikaanse metallurgische instituut.

Zoals andere chlorietmineralen komt ook nimiet voornamelijk voor in licht metamorfe gesteenten. Het is een typisch mineraal op de contactvlakken in gebieden waar kwartsieten ultramafische gesteenten als serpentiniet doorsnijden.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van nikkel

Orthochamosiet

Het mineraal orthochamosiet is een ijzer-magnesium-aluminium-fylosilicaat met de chemische formule (Fe2+,Mg,Fe3+)5Al(Si3Al)O10(OH,O)8. Het behoort tot de chlorietgroep.

Het groengrijs tot groene orthochamosiet heeft een groenwitte streepkleur, een parelglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 3,12 en de hardheid is 2. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal orthochamosiet is zo genoemd omdat het geldt als de orthorhombische variant van chamosiet.

Orthochamosiet is een mineraal dat voorkomt in verweerde basalten met olivijn, zoals in Ayrshire, Schotland. De typelocatie is Kank, Kutna Hora, Stredocesky kraj, Tsjechië.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van ijzer | Verbinding van magnesium | Verbinding van aluminium

Source: Wikipedia