Sardonyx

Sardonyx is een kwarts-variëteit. De kleur van de steen kan licht gevlamd zwart, bruin, rood en wit gestreept zijn.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Sardonyx':

More information on 'Sardonyx':

Sardonyx is een kwarts-variëteit. De kleur van de steen kan licht gevlamd zwart, bruin, rood en wit gestreept zijn.

Vindplaatsen zijn onder andere Brazilië, Uruguay, India en Rusland.

Sardonyx hoort volgens diverse literatuur bij de sterrenbeelden Ram en Maagd.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat

Radioactiviteit

Radioactiviteit, ook wel activiteit genoemd, is een natuurkundig fenomeen: bepaalde isotopen zijn instabiel en veranderen (desintegreren) spontaan in een andere atoomsoort. Dit noemt men radioactief verval.

Bij dit proces zenden ze straling uit. Na de desintegratie is de atoomkern veranderd van samenstelling, met name in de aantallen protonen en neutronen. Zo ontstaat een atoom van een andere atoomsoort, hetzij een andere isotoop van hetzelfde element, hetzij een ander element.

In sommige situaties is het desintegratieproduct, ook wel het dochternuclide genoemd, zelf ook weer instabiel. Het proces gaat door totdat de ontstane atoomkern in een stabiele vorm is geraakt. Men spreekt dan van een vervalketen.

Aan de ontdekking van en het onderzoek van radioactiviteit hebben veel mensen hun naam verbonden. Enkele van de voornaamste zijn:

Radioactiviteit wordt uitgedrukt in becquerel (Bq). Als er van een stof 1 atoom per seconde vervalt (desintegreert) is die stof een radioactieve bron (stralingsbron) met een sterkte van 1 becquerel.

Magnetisme

Al in de Oudheid ontdekte men dat magnetietkristallen elkaar afhankelijk van de oriëntatie aantrekken of afstoten. Dit natuurkundige verschijnsel wordt magnetisme genoemd. Magnetiet is, evenals magnesium genoemd naar Magnesia, een gebied in Thessalië in het oude Griekenland.

Verantwoordelijk voor het magnetisme van magnetiet is het aanwezige ijzer. Veel ijzerlegeringen vertonen magnetisme. Naast ijzer vertonen ook nikkel en kobalt magnetische eigenschappen.

Voorwerpen die dit verschijnsel sterk vertonen noemt men magneten. Er zijn natuurlijke en kunstmatige magneten (bijvoorbeeld Alnico,Fernico, ferrieten). Alle magneten hebben twee polen die noordpool en zuidpool worden genoemd. De noordpool van een magneet stoot de noordpool van een andere magneet af, en trekt de zuidpool van een andere magneet aan. Twee zuidpolen stoten elkaar ook af. Omdat ook de aarde een magneetveld heeft, met z'n zuidpool vlak bij de noordpool en z'n noordpool vlakbij de zuidpool, zal een vrij ronddraaiende magneet altijd de noord-zuidrichting aannemen. De benamingen van de polen van een magneet zijn hiervan afgeleid. Overigens wordt gemakshalve, maar wel enigszins verwarrend, de zuidpool van de "aardemagneet" de magnetische noordpool genoemd en de noordpool van de "aardemagneet" de magnetische zuidpool.

Een verwant verschijnsel is elektromagnetisme, magnetisme dat ontstaat door een elektrische stroom.

Bij nadere beschouwing blijkt het magnetisme in van nature magnetische of magnetiseerbare materialen, net als elektromagnetisme, ook veroorzaakt te worden door bewegende elektrische lading. James Maxwell heeft, voortbouwend op onderzoek van o.a. Michael Faraday al in de negentiende eeuw een zeer elegante wiskundige formulering gegeven van elektriciteit en magnetisme die door Heaviside werd bijgeschaafd tot slechts vier differentiaalvergelijkingen, de vergelijkingen van Maxwell waarmee alle macroscopische elektrische en magnetische verschijnselen zijn te beschrijven.

Ram (sterrenbeeld)

Ram (Aries, afkorting Ari) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 1u44m en 3u27m en tussen declinatie +10º en +31º. De ecliptica loopt door het sterrenbeeld, het maakt dus deel uit van de dierenriem. De zon staat in dit sterrenbeeld van 19 april tot 14 mei.

(in volgorde van afnemende helderheid)

(met de wijzers van de klok mee)

Achtersteven - Altaar - Andromeda - Arend - Beeldhouwer - Beker - Boogschutter - Cassiopeia - Centaur - Cepheus - Dolfijn - Draak - Driehoek - Duif - Eenhoorn - Eridanus - Giraffe - Goudvis - Graveerstift - Grote Beer - Grote Hond - Haas - Hagedis - Hercules - Hoofdhaar (van Berenice) - Indiaan - Jachthonden - Kameleon - Kiel - Kleine Beer - Kleine Hond - Kleine Leeuw - Kleine Waterslang - Kompas - Kraanvogel - Kreeft - Leeuw - Lier - Luchtpomp - Lynx - Maagd - Microscoop - Net - Noorderkroon - Octant - Orion - Ossenhoeder - Oven - Paradijsvogel - Passer - Pauw - Pegasus - Perseus - Phoenix - Pijl - Raaf - Ram - Schild - Schilder - Schorpioen - Schutter - Sextant - Slang - Slangendrager - Slingeruurwerk - Steenbok - Stier - Tafelberg - Telescoop - Toekan - Tweelingen - Veulen - Vissen - Vlieg - Vliegende Vis - Voerman - Vosje - Walvis - Waterman - Waterslang - Weegschaal - Winkelhaak - Wolf - Zeilen - Zuiderdriehoek - Zuiderkroon - Zuiderkruis - Zuidervis - Zwaan

Categorie: Ram

Maagd (sterrenbeeld)

Maagd (Virgo, afkorting Vir) is een sterrenbeeld aan de hemelequator, liggende tussen rechte klimming 11u35m en 15u08m en tussen declinatie +14º en -22º. Het bevat de ecliptica en is ook een teken van de dierenriem, de zon staat hier van 16 september tot 31 oktober.

(in volgorde van afnemende helderheid)

In het noordelijk gedeelte van het sterrenbeeld zijn vele extragalactische stelsels te vinden, de zogenaamde Virgocluster. Daar bevindt zich ook de radiobron Virgo A.

Van 7 tot 18 april, met een maximum op 12 april lijkt de meteorenzwerm de Virginiden uit dit sterrenbeeld te komen.

(met de wijzers van de klok mee)

Source: Wikipedia