Rosasiet

Het mineraal rosasiet is een koper-zink-carbonaat met de chemische formule (Cu,Zn)2(CO3)(OH)2.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Rosasiet':

More information on 'Rosasiet':

Het mineraal rosasiet is een koper-zink-carbonaat met de chemische formule (Cu,Zn)2(CO3)(OH)2.

Het doorzichtig tot doorschijnend blauwgroene of hemelsblauwe rosasiet heeft een glas- tot zijdeglans, een lichtblauwe streepkleur en de splijting is perfect volgens de kristalvlakken [100] en [010]. Rosasiet heeft een gemiddelde dichtheid van 4,09 en de hardheid is 4. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal rosasiet is genoemd naar de Rosas mijn op Sardinië, waar het mineraal voor het eerst beschreven werd.

Rosasiet is een mineraal dat gevormd wordt in carbonaathoudende koper-afzettingen. De typelocatie is de Rosas mijn, Narcao, Cagliari, Sardinië, Italië. Het wordt ook gevonden in Gleeson, Cochise county, Arizona, Verenigde Staten.

Categorieën: Mineraal | Carbonaat | Verbinding van koper | Verbinding van zink

Magnetisme

Al in de Oudheid ontdekte men dat magnetietkristallen elkaar afhankelijk van de oriëntatie aantrekken of afstoten. Dit natuurkundige verschijnsel wordt magnetisme genoemd. Magnetiet is, evenals magnesium genoemd naar Magnesia, een gebied in Thessalië in het oude Griekenland.

Verantwoordelijk voor het magnetisme van magnetiet is het aanwezige ijzer. Veel ijzerlegeringen vertonen magnetisme. Naast ijzer vertonen ook nikkel en kobalt magnetische eigenschappen.

Voorwerpen die dit verschijnsel sterk vertonen noemt men magneten. Er zijn natuurlijke en kunstmatige magneten (bijvoorbeeld Alnico,Fernico, ferrieten). Alle magneten hebben twee polen die noordpool en zuidpool worden genoemd. De noordpool van een magneet stoot de noordpool van een andere magneet af, en trekt de zuidpool van een andere magneet aan. Twee zuidpolen stoten elkaar ook af. Omdat ook de aarde een magneetveld heeft, met z'n zuidpool vlak bij de noordpool en z'n noordpool vlakbij de zuidpool, zal een vrij ronddraaiende magneet altijd de noord-zuidrichting aannemen. De benamingen van de polen van een magneet zijn hiervan afgeleid. Overigens wordt gemakshalve, maar wel enigszins verwarrend, de zuidpool van de "aardemagneet" de magnetische noordpool genoemd en de noordpool van de "aardemagneet" de magnetische zuidpool.

Een verwant verschijnsel is elektromagnetisme, magnetisme dat ontstaat door een elektrische stroom.

Bij nadere beschouwing blijkt het magnetisme in van nature magnetische of magnetiseerbare materialen, net als elektromagnetisme, ook veroorzaakt te worden door bewegende elektrische lading. James Maxwell heeft, voortbouwend op onderzoek van o.a. Michael Faraday al in de negentiende eeuw een zeer elegante wiskundige formulering gegeven van elektriciteit en magnetisme die door Heaviside werd bijgeschaafd tot slechts vier differentiaalvergelijkingen, de vergelijkingen van Maxwell waarmee alle macroscopische elektrische en magnetische verschijnselen zijn te beschrijven.

Narcao

39°10′N.B. 8°41′O.L.

Narcao is een gemeente in de Italiaanse provincie Carbonia-Iglesias (regio Sardinië) en telt 3384 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 86,1 km², de bevolkingsdichtheid is 39 inwoners per km².

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Riomurtas, Terraseo, Pesus, Is Meddas, Is Sais, Is Aios, Terrubia, Is Cherchis.

Narcao telt ongeveer 1162 huishoudens. Het aantal inwoners daalde in de periode 1991-2001 met 6,0% volgens cijfers uit de tienjaarlijkse volkstellingen van ISTAT.

De geografische coördinaten van de gemeente zijn 39° 10' N.B. 8° 41' O.L.

Source: Wikipedia