Fayaliet

Het mineraal fayaliet is een ijzer-silicaat met de chemische formule Fe2+2SiO4. Het behoort tot de nesosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Fayaliet':

More information on 'Fayaliet':

Het mineraal fayaliet is een ijzer-silicaat met de chemische formule Fe2+2SiO4. Het behoort tot de nesosilicaten.

Het doorschijnende tot doorzichtige bruine tot zwarte fayaliet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is onduidelijk volgens kristalvlak [010]. De gemiddelde dichtheid is 4,39 en de hardheid is 6,5. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal fayaliet is genoemd naar het Portugese eiland Fayal, waar het voor het eerst beschreven werd.

Fayaliet is het ijzerhoudende eindlid van het mineraal olivijn ((Mg, Fe)SiO4), waarvan het magnesiumhoudende eindlid forsteriet is. Als zodanig komt fayaliet voornamelijk voor in ultramafische silica-arme stollingsgesteenten. De typelocatie is het eiland Fayal dat deel uitmaakt van de Azoren.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van ijzer

Silicaat

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Silicaat

Olivijn

Het mineraal olivijn is een nesosilicaat met als chemische formule (Mg,Fe)2SiO4, waarbij de eindleden tussen magnesium en ijzer worden gevormd door de mineralenreeks forsteriet (rijk aan Mg) en fayaliet (rijk aan Fe).

Olivijn heeft een orthorhombisch kristalstelsel en het kristalliseert in een enigszins afgeplatte vorm maar kan ook massief of in korrelvorm voorkomen. Het breekt op conchoïdale wijze en is ietwat breekbaar.

De hardheid van olivijn ligt tussen 6,5 en 7. De gemiddelde dichtheid is 3,32 en het mineraal heeft een glasglans. Meestal heeft het een olijfgroene kleur (vandaar de naam) maar het kan ook roodachtig zijn door de oxidatie van driewaardig ijzer. Het is transparant tot doorschijnend.

Olivijn komt voor als gesteentevormend mineraal in mafische stollingsgesteenten en in bepaalde metamorfe gesteenten. Het is ook ontdekt in meteorieten en is op Mars door de Amerikaanse ruimtesonde Mars Odyssey getraceerd. De Mars Exploration Rovers hebben de aanwezigheid verder bevestigd.

Olivijn wordt gevormd in magma dat rijk aan magnesium en arm aan silicaten (siliciumdioxide) is. Het is een belangrijk mineraal in gesteenten als gabbro, noriet, het mantelgesteente peridotiet en als kleine kristallen in basalt. De metamorfose van onzuiver dolomiet of andere afzettingsgesteenten met veel magnesium en weinig silicaten blijkt eveneens olivijn te vormen.

Forsteriet

Het mineraal forsteriet is een magnesium-silicaat met de chemische formule Mg2SiO4. Het behoort tot de nesosilicaten.

Het doorzichtige kleurloze, witte, groene, gele of geelgroene forsteriet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is goed volgens het kristalvlak [001] en onduidelijk volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 3,27 en de hardheid is 6 tot 7. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal forsteriet is genoemd naar de Duitse onderzoeker Johann Forster.

Forsteriet is het magnesiumhoudende eindlid van het mineraal olivijn ((Mg, Fe)SiO4), waarvan het ijzerhoudende eindlid fayalet is. Als zodanig komt forsteriet voornamelijk voor in ultramafische silica-arme stollingsgesteenten. De typelocatie is de Monte Somma vlakbij de Vesuvius in Italië.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van magnesium

Source: Wikipedia