Draviet

Het mineraal draviet is een bruin, groenbruin tot bruinzwart, zelden geel, donkerrood of grijsblauw cyclosilicaat dat behoort tot de groep der toermalijnen.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Draviet':

More information on 'Draviet':

Het mineraal draviet is een bruin, groenbruin tot bruinzwart, zelden geel, donkerrood of grijsblauw cyclosilicaat dat behoort tot de groep der toermalijnen.

De eigenschappen van het mineraal zijn hetzelfde als die van toermalijn. Draviet bevat magnesium en is doorzichtig, doorschijnend tot niet-doorzichtig. Het lijkt veel op het mineraal uviet dat ook tot de toermalijngroep behoort.

Het mineraal draviet is genoemd naar de Oostenrijkse rivier, de Drave.

Draviet komt vrij zeldzaam voor en is het meest verbreide mineraal uit de toermalijngroep. Het wordt onder andere gevonden in Duitsland, de voormalige Sovjet-Unie (Oeral, Transbaikal, Midden-Azië), de VS (Pennsylvania, Texas, New York) en Australië.

Het mineraal wordt heel zelden bewerkt tot edelsteen.

Cyclosilicaat

Een cyclosilicaat is een silicaat waarbij 3, 4, 6 of 8 silica tetraeders verbonden zijn. Hierdoor worden ringen gevormd van tetraeders met als algemene formules Si3O9, Si4O12, Si6O18 or Si8O20. Mineralen van dit type vormen vaak langwerpige prismatische kristallen. Voorbeelden van cyclosilicaten zijn de beryl-groep (waaronder smaragd en aquamarijn) en toermalijn.

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Cyclosilicaat

Toermalijn

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is toermalijn geen mineraal, maar een groep van mineralen, allen cyclosilicaten. De mineralen in deze groep delen een karakteristieke chemische formule:

AX3Y6(BO3)3 Si6O18(O, OH, F)4. De A kan calcium of natrium bevatten. De X kan bestaan uit aluminium, ijzer, lithium of magnesium. De Y is normaalgesproken aluminium, maar kan ook chroom of ijzer zijn. Op de positie van A kan wat kalium zitten, mangaan kan in X zitten en vanadium kan in Y gevonden worden, maar deze elementen komen niet vaak voor in de formules van de toermalijngroep.

Toermalijnen hebben bepaalde unieke eigenschappen. Ze zijn piëzo-elektrisch, wat betekent dat als een kristal verhit of samengedrukt, verschillende elektrische ladingen worden gevormd aan de beide uiteinden van het kristal. Zo ontstaat een elektrische potentiaal. Als er een externe elektrische potentiaal op het kristal wordt uitgevoerd, vibreert het. De mineralen zijn pleochroïsch, wat betekent dat het kristal donkerder van kleur is gezien langs de langste as van het kristal, dan gezien loodrecht op die as.

De vier bekendste en meest voorkomende toermalijnmineralen hebben verschillende kleuren en transparanties. Elbaiet is transparant en een waardevolle edelsteen. Schorl, dat rijk is aan ijzer, is het meest voorkomende mineraal uit de toermalijn groep en is zwart en opaak. Het wordt voornamelijk gevormd in pegmatieten, de uiterste langzaam afkoelende ganggesteenten van een magma. De twee andere toermalijnen die regelmatig voorkomen zijn draviet en uviet. Draviet is doorgaans bruin doorschijnend en kan erg groot worden. Uviet is groen doorschijnend tot opaak.

Categorieën: Mineraal | Cyclosilicaat | Verbinding van fluor | Verbinding van boor

Uviet

Het mineraal uviet is een geelbruin, bruin tot zwart silicaat en behoort tot de groep der toermalijnen.

De eigenschappen van het mineraal zijn hetzelfde als die van toermalijn. Uviet bevat magnesium en is doorschijnend tot niet-doorzichtig. Het lijkt veel op het mineraal draviet dat ook tot de toermalijngroep behoort.

Het mineraal is genoemd naar de Singalese provincie Uva.

Draviet komt vrij zeldzaam voor en is het meest verbreide mineraal uit de toermalijngroep. Het wordt onder andere gevonden in de voormalige Sovjet-Unie (Transbaïkalië, Jakoetië), Sri Lanka, de VS (New York) en Canada (Ontario).

Het mineraal wordt heel zelden bewerkt als siersteen.

Transbaikal

Transbaikal (Russisch: Забайкалье; Zabajkalje), ook wel Transbaikalië of Daurië (Даурия) of Dahurië genoemd; naar het volk Daur, is een bergachtige regio in Oost-Siberië tussen het Baikalmeer en de bovenloop van de rivier de Amoer bij de samenkomst van de Sjilka en Argoen rivieren. Het loopt van het Patomskojeplateau en Noord-Baikalplateau in het noorden naar de zuidelijke Russische grens met China en Mongolië. De naam geeft aan dat het oostelijk, of "over" het Baikalmeer ligt. Bestuurlijk ligt het in oblast Tsjita, Boerjatië en gedeeltelijk in oblast Irkoetsk. Het gebied meet van west naar oost meer dan 1000 kilometer en van noord naar zuid bijna 1000 kilometer.

In het Russische Rijk was Transbaikal een provincie met Tsjita als bestuurlijk centrum en in 1920 was het onderdeel van de Verre-Oostelijke Republiek.

Het grootste gedeelte van de Transbaikal wordt gerekend tot de taiga, die in het zuiden begrensd wordt door bossteppe en droge steppes. De vlakke gebergtes en vlaktes van de zuidoostelijke Transbaikal en een gedeelte van de valleien worden gekenmerkt door steppes met grassen en kruiden. De uitlopers van de intermontane valleien en het lagere gedeelte van de berguitlopers tot 1200 meter zijn bedekt met bergsteppebossen (berk, lariks en ratelpopulier; afhankelijk van gebied). De zone van 1200 tot 1900 meter hoogte bevat bergtaiga met vooral Dahuriaanse Lariks (of Aziatische Lariks; Larix gmelini), maar ook ceders. Boven de 1600 meter beginnen meer struikachtige planten te groeien als de Siberische Dwergden en korstmostoendra en in het zuidelijke gedeelte van de Transbaikal liggen lariks-, berken en pinus]bossen.

In de Transbaikal liggen het nationaal park Transbaikal en de zapovedniks Baikal, Bargoezinski en Sochondinski.

Het relief van de Transbaikal bestaat uit bergruggen als de Daurskirug, Malchanskirug, Oljokminskirug en Stanovik en stroomvalleien als de Bargoezinskaja-vallei en de Verchneangarskaja-vallei. In het noorden en westen van de Transbaikal bevinden zich de hogere bergruggen van het Stanovojhoogland (niet te verwarren met het Stanovojgebergte) met gletsjers.

Texas (staat)

State of Texas

Vlag van Texas

Texas is na Alaska de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika in oppervlakte. Het is tevens de tweede staat in bevolking, na Californië. De afkorting van de "Lone Star State", zoals de bijnaam luidt, is TX. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 22 miljoen. De staat, in het zuiden van de VS, heeft vele oliebronnen. De hoofdstad van Texas is Austin, de grootste stad is Houston. Andere belangrijke grote steden zijn Dallas en San Antonio.

Texas is de staat waar George W. Bush, de 43e president van de Verenigde Staten, is opgegroeid.

Het gebied dat nu Texas heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. In het tegenwoordige Texas wonen nog steeds Apache, Atakapa, Bidai, Caddo, Comanche, Karankawa, Kiowa, Tonkawa, en Wichita.

Source: Wikipedia