Paragoniet

Het mineraal paragoniet is een natrium-aluminium-fylosilicaat met de chemische formule NaAl3Si3O10(OH)2. Het behoort tot de micagroep.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Paragoniet':

More information on 'Paragoniet':

Het mineraal paragoniet is een natrium-aluminium-fylosilicaat met de chemische formule NaAl3Si3O10(OH)2. Het behoort tot de micagroep.

Het doorzichtige tot doorschijnende witte of gele paragoniet heeft een parelglans, een witte streepkleur en de splijting is perfect volgens het kristalvlak [001]. Paragoniet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,78 en de hardheid is 2,5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

De naam van het mineraal paragoniet is afgeleid van het Griekse paragoo, dat "misleiden" betekent, dit vanwege de verwarring van paragoniet met talk.

Paragoniet is een zeer algemeen voorkomende mica, voornamelijk gevormd in metamorfe gesteenten zoals schisten en gneisen bij verschillende temperatuur en druk condities. De typelocatie is de Monte Campione in het Zwitserse kanton Ticino.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van natrium | Verbinding van aluminium

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Schist

Schist is een laag- tot middel-metamorf gesteente (doorgaans gevormd bij drukken van 0,1 tot 0,8 GPa en temperaturen van 200 tot 600 graden Celsius). Het oorspronggesteente van schist was schalie, dat via de lager metamorfe fases leisteen en fylliet tot schist gemetamorfoseerd werd. Ook fijnkristallijn stollingsgesteente dat metamorfe processen ondergaat, kan schistositeit vertonen. De naam schist betekent letterlijk gescheurde steen. Door de foliatie ontstaat oplijning van mica's als muscoviet, biotiet of chloriet (groenschist). Dit is typisch voor schisteus gesteente.

De wolkenkrabbers van Manhattan zijn gefundeerd op schistlagen. Op sommige plekken echter bevindt dit gesteente zich meer dan 80 meter onder de grond en op deze plekken kunnen vanwege funderingsproblemen geen wolkenkrabbers staan. De diepte van de schistlaag bepaalt dus op welke plekken de wolkenkrabbers in Manhattan staan.

Categorie: Metamorf gesteente

Gneis

Gneis is een middel- tot hooggradig metamorf gesteente met een bepaalde textuur, dat ontstaat als het moedergesteente (vaak zandsteen of graniet) onder hoge druk (>1 GPa) en temperatuur (>600 graden Celsius) omgezet wordt.

Een typisch kenmerk van gneis is de aanwezigheid van mineralen met een grote kristalgrootte die een foliatie (=planaire structuur in een gesteente) vormen. Bij een fijnkorreliger moedergesteente (siltsteen en schalie) wordt leisteen of schist gevormd.

In West-Groenland bij Isua wordt een zeer oud ontsloten gesteente, een grijze gneis, gevonden (3,8 Ga oud). De oudste gesteenten op Aarde zijn de Acasta-gneisen van het Slave kraton op het Canadese schild, deze zijn gedateerd op 4,03 Ga.

Categorie: Metamorf gesteente

Zwitserland

Vlag van Zwitserland

De Zwitserse Bondsstaat (ook wel Zwitsers Eedgenootschap of Zwitserse Confederatie), kortweg Zwitserland, is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.

De officiële talen in Zwitserland zijn Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans.

Het land staat ook bekend onder zijn Latijnse benaming Confederatio Helvetica (CH).

Zwitserland ontstond op 1 augustus 1291, toen de oerkantons - Uri, Schwyz en Unterwalden - van het Heilige Roomse Rijk een confederatie (zie Bondsbrief van 1291) stichtten, om hun onafhankelijkheid ten opzichte van de Habsburgse vorsten te bewaren.

Ticino (kanton)

Ticino (Nederlands soms ook: Tessino) is het zuidelijkste kanton van Zwitserland en bijna volledig Italiaanstalig, op de Duitstalige gemeente van Bosco/Gurin na. Samen met een deel van het kanton Graubünden (Italiaans: Grigioni) maakt het deel uit van het zogenaamde Svizzera Italiana (Italiaanssprekend Zwitserland).

Ticino is genoemd naar de gelijknamige rivier.

Duits: Tessin; Frans: Tessin; Retoromaans: Tessin; Engels: Ticino.

Het kanton ligt aan de zuidkant van de Alpen. Het grenst aan Italië en de kantons van Graubünden, Uri en Wallis.

Aan het meer van Lugano ligt de Italiaanse exklave Campione d'Italia, dat geheel door Zwitsers gebied is omgeven.

Source: Wikipedia