Anorthiet

Het mineraal anorthiet is een calcium-aluminium-tectosilicaat met de chemische formule CaAl2Si2O8. Het behoort tot de veldspaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Anorthiet':

More information on 'Anorthiet':

Het mineraal anorthiet is een calcium-aluminium-tectosilicaat met de chemische formule CaAl2Si2O8. Het behoort tot de veldspaten.

Het kleurloze, witte, grijze of rode anorthiet heeft een glasglans, een witte streepkleur, een perfecte splijting volgens kristalvlak [001] en een goede volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,73 en de hardheid is 6. Het kristalstelsel is triklien en het mineraal is noch radioactief, noch magnetisch.

De naam van het mineraal anorthiet is afgeleid van de Griekse worden an en orthos, "niet recht". Dit vanwege de oblique vorm van de kristallen.

Anorthiet is een zeer veel voorkomende veldspaat in metamorfe en stollingsgesteenten als pegmatiet. Het is het calcium-eindlid van de plagioklaas-reeks (albiet-anorthiet). De typelocatie voor anorthiet is aangewezen als Monte Somma en de Valle di Fassa, Italië.

Categorieën: Mineraal | Tectosilicaat | Verbinding van calcium | Verbinding van aluminium

Valle di Fassa

Het Val di Fassa is een Italiaans bergdal in de Trentiner Dolomieten.

Het dal is uitgesleten door de rivier de Avisio die ontspringt op de gletsjers van de Marmolada. De naam Val di Fassa geldt alleen voor het hoogste deel van de vallei. Voordat de Avisio uitstroomt in de Adige verandert de naam van het dal nog in Val di Fiemme en Val di Cembra.

Enkele van de bekendste Dolomietmassieven omringen het Val di Fassa: de Marmolada, Sella, Latemar, Sassolungo en Catinaccio. De inwoners zijn zowel 's zomers als 's winters voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Gedurende de winter is het een belangrijk wintersportgebied, het maakt deel uit van het Dolomiti Superski dat een van de grootste skigebieden ter wereld is. In de zomer is het dal erg geliefd bij bergwandelaars.

Verscheidene bergpassen verbinden het Val di Fassa met haar buurdalen. De Costalungapas verbindt het dal met het Zuid-Tiroler Eggental. In het noorden liggen de Sellapas en Pordoipas die leiden naar het Valle Gardena en Livallongo (Veneto). In het oosten liggen aan de voet van de Fedaiapas en San Pellegrinopas die de verbinding vormen met het dal van de Cordevole.

Het Val di Fassa is het enige dal van Trentino waar de Ladinische taal gesproken wordt. De locale variant hiervan is het Fassano en wordt door zo'n 8620 inwoners gesproken.

Mineraal

Een mineraal is een stof die in gedegen vorm in de vrije natuur voorkomt. De meeste mineralen komen voor in vaste, kristallijne vorm, maar er zijn er ook, zoals obsidiaan die een amorfe structuur hebben. De wetenschap die mineralen bestudeert wordt mineralogie genoemd.

Mineralen worden in het veld vaak herkend aan hun kristalvorm, hun kleur, de kleur die zij afgeven wanneer zij gekrast worden, hun hardheid, hun smeltgedrag, hun associatie met andere mineralen enz. Deze klassieke vorm van herkenning vergt veel ervaring en is niet altijd steekhoudend. In de geologie is men daarom hoe langer hoe meer gaan vertrouwen op analyse achteraf, vooral door Polarisatie-microscopie (lichtmicroscopie met gepolariseerd licht), Röntgen-poederdiffractie, Röntgenfluorescentie spectrometrie, Elektronenstraal micro-analyse (elektronmicroprobe) en atoom absorptie spectrometrie. In sommige gevallen wordt Infrarood-analyse toegepast.

Het mineralenrijk wordt doorgaans in negen groepen verdeeld, de zgn. indeling volgens Dana. Elke groep omvat elementen of verbindingen met een specifieke structuur:

Categorie: Mineraal

Source: Wikipedia