Jaspis

Jaspis is een opake en fijnkristallijne variëteit van kwarts en de chemische samenstelling van jaspis is identiek aan die van agaat, vuursteen en hoornkiezel. De kleuren zijn variabel, van geel via rood en roodbruin tot groen, en ze worden geslepen en gepolijst om in sieraden gezet te worden. De naam jaspis komt van het griekse "iaspis" en betekent gespikkelde steen.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Jaspis':

More information on 'Jaspis':

Jaspis is een opake en fijnkristallijne variëteit van kwarts en de chemische samenstelling van jaspis is identiek aan die van agaat, vuursteen en hoornkiezel. De kleuren zijn variabel, van geel via rood en roodbruin tot groen, en ze worden geslepen en gepolijst om in sieraden gezet te worden. De naam jaspis komt van het griekse "iaspis" en betekent gespikkelde steen.

De belangrijkste vindplaatsen van jaspis zijn India (Decca plateau) en Mexico (gele), Duitsland (rode) en Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de VS (overige kleuren).

De Egyptenaren en Grieken gebruikten jaspis om de seksualiteit te versterken en om een spoedige zwangerschap te bereiken. Bij de Indianen werkte de gele jaspis als regensteen.

Bijgeloof: Er wordt een aantal geneeskrachtige werkingen aan jaspis toegekend, zoals stressvermindering, gewichtsverlies, bestrijding van maagklachten en verhelpen van leverproblemen. Jaspis hoort volgens diverse literaire bronnen bij de sterrenbeelden Ram, Maagd, Kreeft en Schorpioen.

Categorieën: Halfedelsteen | Mineraal | Nesosilicaat

Egyptenaren

Het Oude Egypte was een beschaving die rond 3000 v. Chr. is ontstaan in het Nijldal. De beschaving ging ten onder na de verovering van Egypte door Alexander de Grote in 332 v. Chr.. De essentiële factor in het overleven van de beschaving was de irrigatie van een landbouwgebied rond de Nijl. De focus lag bij de Egyptenaren dan ook vooral op het cyclische karakter van het leven en niet op het lineaire, zoals in Sumer. Hoe gestructureerd deze maatschappij was, wordt duidelijk door de tempels, mastaba's en piramides die deze grootse beschaving naliet.

De officiele geschiedenis van het Oude Egypte begon toen Egypte een verenigde staat werd, ergens rond 3300 v. Chr. Archeologisch bewijsmateriaal wijst er niettemin op dat ontwikkelde culturen in het Nijldal al veel eerder bestonden.

Veranderingen in het klimaat leidden tot de uitdroging van Egypte rond het 8e millennium voor Christus. Uiteindelijk vormde zich een woestijn, de Sahara (c. 2500 v. Chr.). De oude stammen migreerden natuurlijk naar de rivier de Nijl waar zij een geregelde landbouweconomie ontwikkelden. Als gevolg hiervan werd de maatschappij meer gecentraliseerd. Er is bewijsmateriaal dat er rond het 7e millennium voor Christus een landbouwcultuur in de oostelijke Sahara bestond. Bewijzen van menselijke beschaving in de zuidwestelijke hoek van Egypte, dichtbij de grens met Soedan dateren ook uit de periode voor 8000 v. Chr.

De nakomelingen van deze culturen kunnen ten grondslag liggen aan de Egyptische beschaving in de Nijlvallei. Ook verbindt een recente genetische studie de traditionele bevolking van Boven-Egypte met oostelijk Afrika.

De eerste heerser van het verenigde Egypte was Menes, een Egyptenaar die volgens Oud-Egyptische traditie aan het begin staat van de 31 faraonische dynastieën waarin de oude geschiedenis van Egypte verdeeld wordt: het Oude Rijk, het Middenrijk, het Nieuwe Rijk, en de Late Periode. De piramides van Gizeh (dichtbij Caïro), die in de vierde dynastie werden gebouwd, getuigen van de macht van de faraonische staat en ideologie. De Grote Piramide van Giza, het graf van farao Khufu (die ook onder de Griekse naam Cheops bekendstaat), is het enige overgebleven monument van Zeven Wereldwonderen.

Grieken

Dit artikel zou samengevoegd moeten worden met Hellenen, of er dient een duidelijker afbakening tussen beide artikelen te worden gemaakt (Overleg).

Met de Grieken of oude Grieken worden doorgaans de inwoners van Griekenland, heden of in de oudheid bedoeld. Een andere naam voor hen in de oudheid is Hellenen of inwoners van Hellas. De Grieken zijn een Indo-europees volk dat in het tweede milennium v. Chr. vanuit midden-Europa naar het helleense schiereiland trok. In verschillende golven, Myceners, Ioniërs en Doriërs, bezetten ze deze streken waarbij ze gedeeltelijk de oorspronkelijke bevolking opnamen in hun stammen. In het Grieks en de Griekse mythologie kan men nog niet-indoeuropese invloeden traceren van deze 'autochtonen.

Ook in Albanië en andere Balkan landen wonen etnische Grieken.

Categorieën: Wikipedia:Samenvoegen | Beginnetje landen & volken | Volk in Europa | Griekenland

Zwangerschap

Zwangerschap (graviditeit) is de toestand waarin de vrouw een bevruchte eicel, en vervolgens embryo en foetus, in zich draagt. Normaal nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoeder (uterus). Nestelt de eicel zich in de buikholte, dan spreekt men van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra-uteriene graviditeit). Naar schatting 15 procent van de vastgestelde zwangerschappen eindigt in een miskraam. Van alle bevruchte eicellen gaat zelfs ongeveer 50% te gronde, meestal echter al voor de vrouw bemerkt had zwanger te zijn.

De zwangerschap begint als een eicel wordt bevrucht door een zaadcel en eindigt met de geboorte van het kind. Na de geboorte van het kind duurt het gemiddeld nog zes weken voordat de lichamelijke toestand van de vrouw is teruggekeerd naar die van vóór de zwangerschap. Deze periode heet de ontzwangering (puerperium).

Wanneer zwangerschap ongewenst is en men zich niet wil onthouden van seks, kan gebruik worden gemaakt van voorbehoedmiddelen (anticonceptiva).

Normaal gesproken begint men bij het meten van een menselijke zwangerschap niet te tellen bij de bevruchting, maar bij de eerste dag van de laatste menstruatie, dat is ongeveer twee weken voor de conceptie. Zo gemeten vindt de bevalling plaats na gemiddeld 40 weken; een zwangerschap die tussen 37 (37+0) en 42 (42+0) weken duurt wordt als normaal beschouwd. Deze periode wordt de á terme periode genoemd.

Gedurende de eerste drie maanden van een zwangerschap (het eerste zwangerschapstrimester) voelt een gedeelte van de aanstaande moeders zich vaak misselijk, en kan de geur van sommige levensmiddelen (bijvoorbeeld koffie) als zeer onprettig worden ervaren. Het is mogelijk dat deze conditie dienst doet om het embryo te beschermen tegen stoffen die het potentieel schade kunnen berokkenen.

Ram (sterrenbeeld)

Ram (Aries, afkorting Ari) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 1u44m en 3u27m en tussen declinatie +10º en +31º. De ecliptica loopt door het sterrenbeeld, het maakt dus deel uit van de dierenriem. De zon staat in dit sterrenbeeld van 19 april tot 14 mei.

(in volgorde van afnemende helderheid)

(met de wijzers van de klok mee)

Achtersteven - Altaar - Andromeda - Arend - Beeldhouwer - Beker - Boogschutter - Cassiopeia - Centaur - Cepheus - Dolfijn - Draak - Driehoek - Duif - Eenhoorn - Eridanus - Giraffe - Goudvis - Graveerstift - Grote Beer - Grote Hond - Haas - Hagedis - Hercules - Hoofdhaar (van Berenice) - Indiaan - Jachthonden - Kameleon - Kiel - Kleine Beer - Kleine Hond - Kleine Leeuw - Kleine Waterslang - Kompas - Kraanvogel - Kreeft - Leeuw - Lier - Luchtpomp - Lynx - Maagd - Microscoop - Net - Noorderkroon - Octant - Orion - Ossenhoeder - Oven - Paradijsvogel - Passer - Pauw - Pegasus - Perseus - Phoenix - Pijl - Raaf - Ram - Schild - Schilder - Schorpioen - Schutter - Sextant - Slang - Slangendrager - Slingeruurwerk - Steenbok - Stier - Tafelberg - Telescoop - Toekan - Tweelingen - Veulen - Vissen - Vlieg - Vliegende Vis - Voerman - Vosje - Walvis - Waterman - Waterslang - Weegschaal - Winkelhaak - Wolf - Zeilen - Zuiderdriehoek - Zuiderkroon - Zuiderkruis - Zuidervis - Zwaan

Categorie: Ram

Maagd (sterrenbeeld)

Maagd (Virgo, afkorting Vir) is een sterrenbeeld aan de hemelequator, liggende tussen rechte klimming 11u35m en 15u08m en tussen declinatie +14º en -22º. Het bevat de ecliptica en is ook een teken van de dierenriem, de zon staat hier van 16 september tot 31 oktober.

(in volgorde van afnemende helderheid)

In het noordelijk gedeelte van het sterrenbeeld zijn vele extragalactische stelsels te vinden, de zogenaamde Virgocluster. Daar bevindt zich ook de radiobron Virgo A.

Van 7 tot 18 april, met een maximum op 12 april lijkt de meteorenzwerm de Virginiden uit dit sterrenbeeld te komen.

(met de wijzers van de klok mee)

Schorpioen (sterrenbeeld)

Schorpioen (Scorpius, afkorting Sco) is een sterrenbeeld aan de zuidelijke hemelkoepel, liggende in de Melkweg, tussen rechte klimming 15u44m en 17u55m en tussen declinatie -8º en -46º. De ecliptica loopt door een klein stukje van Schorpioen dus het maakt deel uit van de dierenriem, de zon staat hier van 23 tot 30 november. Vanaf de breedte van de Benelux is het zuidelijke deel van het sterrenbeeld niet te zien. In de astrologie wordt het teken Schorpioen Scorpio genoemd.

(in volgorde van afnemende helderheid)

De melkweg loopt door het sterrenbeeld, hierdoor zijn er veel lichtende en donkere nevels en gaswolken. Ook zijn er de bolvormige sterrenhopen te zien, waaronder M4 en M80 en de open sterrenhopen M6 en M7 .

(met de wijzers van de klok mee)

Achtersteven - Altaar - Andromeda - Arend - Beeldhouwer - Beker - Boogschutter - Cassiopeia - Centaur - Cepheus - Dolfijn - Draak - Driehoek - Duif - Eenhoorn - Eridanus - Giraffe - Goudvis - Graveerstift - Grote Beer - Grote Hond - Haas - Hagedis - Hercules - Hoofdhaar (van Berenice) - Indiaan - Jachthonden - Kameleon - Kiel - Kleine Beer - Kleine Hond - Kleine Leeuw - Kleine Waterslang - Kompas - Kraanvogel - Kreeft - Leeuw - Lier - Luchtpomp - Lynx - Maagd - Microscoop - Net - Noorderkroon - Octant - Orion - Ossenhoeder - Oven - Paradijsvogel - Passer - Pauw - Pegasus - Perseus - Phoenix - Pijl - Raaf - Ram - Schild - Schilder - Schorpioen - Schutter - Sextant - Slang - Slangendrager - Slingeruurwerk - Steenbok - Stier - Tafelberg - Telescoop - Toekan - Tweelingen - Veulen - Vissen - Vlieg - Vliegende Vis - Voerman - Vosje - Walvis - Waterman - Waterslang - Weegschaal - Winkelhaak - Wolf - Zeilen - Zuiderdriehoek - Zuiderkroon - Zuiderkruis - Zuidervis - Zwaan

Source: Wikipedia