Sassoliet

Het mineraal sassoliet is een waterstof-boraat met de chemische formule H3BO3.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Sassoliet':

More information on 'Sassoliet':

Het mineraal sassoliet is een waterstof-boraat met de chemische formule H3BO3.

Het doorzichtig witte, grijze, gele of bruine sassoliet heeft een glas- tot parelglans, een witte streepkleur en de splijting van het mineraal is perfect volgens het kristalvlak [001]. Het kristalstelsel is triklien. Sassoliet heeft een gemiddelde dichtheid van 3,4, de hardheid is 1 en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal sassoliet is genoemd naar de Italiaanse plaats Sasso, waar het mineraal voor het eerst beschreven werd.

Het mineraal sassoliet ontstaat in de buurt van fumaroles en hete bronnen. De typelocatie van sassoliet is Sasso, Volterra en Massa Marittima, Italië. Het mineraal wordt ook gevonden in Alsdorf, vlakbij Aken in Duitsland.

Categorieën: Mineraal | Boraat | Verbinding van waterstof

Triklien

Veel vaste stoffen hebben een kristallijne structuur. Dat wil zeggen dat zij bestaan uit een regelmatige opstapeling van een structuureenheid (moleculen, ionen, atomen) die als bouwsteen van de regelmatige stapeling gezien kan worden. De structuureenheden vormen een driedimensionaal rooster. In de kristallografie worden de gestapelde structuureenheden eenheidscellen genoemd.

De regelmatige stapeling wordt translatiesymmetrie genoemd. Naast de translatiesymmetrie bestaat er ook nog interne symmetrie binnen de eenheden. Het geheel van alle symmetrie heet kristalstructuursymmetrie (zie hierna).

De symmetrie heeft onder meer als gevolg dat de gehele structuur van het kristal kan worden beschreven als de inhoud van één eenheidscel of zelfs een gedeelte daarvan, soms aangevuld met een beschrijving van de (zeer kleine) verschillen tussen eenheidscellen.

Een van de technieken die kan worden gebruikt om kristalstructuren te bepalen is de Röntgendiffractie. Dit is tot nog toe (2003) de nauwkeurigste techniek om de structuur van moleculen te onderzoeken. Kristalstructuren van meer dan 250.000 organische verbindingen zijn reeds bepaald en opgeslagen in de Cambridge Structural Database.

Naast kristallijne vaste stoffen bestaan er glasstructuren en amorfe structuren.

Boraat

Het boraat ion heeft de chemische formule BO33−. Een boraat mineraal is een mineraal dat boraat als anion heeft.Boraat is een groep van 125 mineralen,waarin metallische elementen een binding vormen met boraat zoals borax.Boraateenheden vormen ketens en plaatvormige structuren die overeenkomen die groepen in silicaat.

Categorie: Boraat

Fumarole

Een fumarole (Latijns fumus, rook) is een opening in de aardkorst, vaak in de nabijheid van vulkanen of in vulkanisch actieve gebieden, waar warme tot zeer hete gassen en dampen uit ontsnappen. Deze gassen of dampen bestaan voornamelijk uit waterdamp en kooldioxide, maar er kunnen ook giftige bij zitten zoals waterstofchloride, waterstoffluoride of waterstofsulfide. Fumarolen waarbij de gassen of dampen sterk zwavelhoudend zijn, zoals zwaveldioxide of zelfs zwaveltrioxide, waterstofsulfide of het dampvormige zwavel zelf, noemen we solfataren. Soms wordt er zuiver zwavel afgezet op de randen van de solfatare. Voorwaarde voor het bestaan van fumarolen is de aanvoer van water. Dit kan zowel van neerslag afkomstig zijn die snel door de, in het algemeen poreuze, grond verdwijnt als van ondergrondse aanvoer. In het water kunnen allerlei stoffen oplossen, en na verhitting van dat water zoekt het zich een weg omhoog. Bovendien is de oververhitte stoom met de opgeloste gassen in staat om onderweg chemische reacties met mineralen die hij tegenkomt aan te gaan, waardoor er met name de zwavelhoudende producten ontstaan.

Fumarolen kunnen zowel bij kleine barstjes in de grond als bij grote aardscheuren voorkomen, alleenstaand of in grote groepen. De hoeveelheid gas en damp kan sterk verschillen, niet alleen tussen de fumarolen onderling, maar ook in de tijd. Fumarolen kunnen vele jaren achtereen bestaan als ze zich bij een permanente hittebron bevinden, maar ze kunnen evengoed binnen een paar maanden verdwijnen als de verse lava waarop ze ontstaan zijn afkoelt, of als door een aardbeving de ondergrondse watertoevoer wordt onderbroken.

Fumarolen kunnen, behalve op het vasteland, ook op de zeebodem voorkomen. Fumarolenvelden komen in het Yellowstone National Park voor, maar ook Nieuw-Zeeland en IJsland staan bekend om hun vulkanisch actieve gebieden met vele fumarolen.

Categorieën: Aardwetenschappen | Vulkanologie

Volterra

{{{latitudeGraden}}}°{{{latitudeMinuten}}}′N.B. {{{longitudeGraden}}}°{{{longitudeMinuten}}}′O.L.

Volterra is een Italiaanse stad in Toscane, in de provincie Pisa. De stad werd gesticht door de Etrusken en ligt op een heuvel met uitzicht op de heuvels in de omgeving. De stad heeft 11.000 inwoners en trekt veel toeristen.

De Duomo op de grote Piazza San Giovanni is gebouwd in romaanse stijl en beschikt over mooie 13e-eeuwse preekstoelen met gebeeldhouwde panelen en vele bas-reliëfs.

In het Palazzo dei Priori zetelde in de middeleeuwen de plaatselijke overheid. Dit paleis, waarvan de bouw in 1208 begon, is één van de oudste van Toscane.

In het Museo Guarnicci bevinden zich vele overblijfselen van de Etruskische tijd. Daarnaast zijn er nog enkele musea met schilderijen. Indrukwekkend is het Romeinse theater, dat dateert van de eerste eeuw voor Christus.

Massa Marittima

43°3′N.B. 10°53′O.L.

Massa Marittima is een gemeente in de Italiaanse provincie Grosseto (regio Toscane) en telt 8836 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 283,5 km², de bevolkingsdichtheid is 31 inwoners per km².

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Prata, Tatti, Niccioleta, Valpiana.

Massa Marittima telt ongeveer 4016 huishoudens. Het aantal inwoners daalde in de periode 1991-2001 met 7,4% volgens cijfers uit de tienjaarlijkse volkstellingen van ISTAT.

De gemeente ligt op ongeveer 380 m boven zeeniveau. De geografische coördinaten zijn 43° 3' N.B. 10° 53' O.L.

Alsdorf

Alsdorf is een plaats in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Aken. De stad heeft ongeveer 46.500 inwoners. Naburige steden zijn Baesweiler, Aldenhoven, Eschweiler, Würselen en Herzogenrath.

Aken (stad) (Aachen) - Aken (district) (Aachen) - Bielefeld - Bochum - Bonn - Borken - Bottrop - Coesfeld - Dortmund - Duisburg - Düren - Düsseldorf - Ennepe-Ruhr-Kreis - Essen - Euskirchen - Gelsenkirchen - Gütersloh - Hagen - Hamm - Heinsberg - Herford - Herne - Hochsauerlandkreis - Höxter - Kleef (Kleve) - Keulen (Köln) - Krefeld - Leverkusen - Lippe - Märkischer Kreis - Mettmann - Minden-Lübbecke - Mönchengladbach - Mülheim an der Ruhr - Münster - Oberbergischer Kreis - Oberhausen - Olpe - Paderborn - Recklinghausen - Remscheid - Rhein-Erft-Kreis - Rhein-Kreis Neuss - Rhein-Sieg-Kreis - Rheinisch-Bergischer Kreis - Siegen-Wittgenstein - Soest - Solingen - Steinfurt - Unna - Viersen - Warendorf - Wesel - Wuppertal

Categorie: Noord-Rijnland-Westfalen

Source: Wikipedia