Witheriet

Het mineraal witheriet is een barium-carbonaat met de chemische formule BaCO3.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Witheriet':

More information on 'Witheriet':

Het mineraal witheriet is een barium-carbonaat met de chemische formule BaCO3.

Het kleurloze of melk- tot bruinwitte witheriet heeft een glasglans, een witte streepkleur en een duidelijke splijting volgens kristalvlak [010]. Het kristalstelsel is orthorhombisch. De gemiddelde dichtheid is 4,3 en de hardheid is 3 tot 3,5. Witheriet is niet radioactief.

Witheriet is genoemd naar William Withering (1741 - 1799), Britse natuurkundige en mineraloog.

Witheriet komt voornamelijk voor in hydrothermale aders van lage temperatuur. De typelocatie is in Alston Moor, Cumberland, Engeland.

Categorieën: Mineraal | Carbonaat | Verbinding van barium

Barium

Barium is een scheikundig element met symbool Ba en atoomnummer 56. Het is een zilverwit aardalkalimetaal.

Omstreeks 1500 werden bariumsulfaat bevattende stenen magische krachten toegekend, omdat ze een lichte gloed afgaven na te zijn verhit in aanwezigheid van houtskool. Zelfs na enkele jaren bleven de stenen in het donker nog nagloeien. Tegenwoordig is dat proces bekend als fluorescentie.

Barium is voor het eerst geïdentificeerd in 1774 door Carl Wilhelm Scheele en in 1808 voor het eerst geïsoleerd door Humphry Davy door gesmolten bariumoxide te elektrolyseren.

De naam barium is afgeleid van het Griekse barys dat zwaar betekent.

De belangrijkse toepassingen van barium zijn bougies, als gasvanger in vacuumbuizen en fluorescente lampen. Daarnaast wordt barium op kleinere schaal gebruikt in:

Source: Wikipedia