Lepidoliet

Het mineraal lepidoliet is een kalium-lithium-aluminium-fluor-fylosilicaat met de chemische formule KLi2AlSi4O10F(OH).

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Lepidoliet':

More information on 'Lepidoliet':

Het mineraal lepidoliet is een kalium-lithium-aluminium-fluor-fylosilicaat met de chemische formule KLi2AlSi4O10F(OH).

Het kleurloze, witte, gelige of rozige lepidoliet bestaat uit aluminium-silicaat, kalium- en aluminiumlithiumaathydroxide en kan sporen rubidium bevatten. Het kenmerkt zich door een goede splijting. Het mineraal is opaak en gevoelig voor zuur en warm water en verliest daardoor zijn kleur. De gemiddelde dichtheid is 2,84 en de hardheid is 2,5 tot 3. Het kristalstelsel is monoklien en de streep is wit.

Lepidoliet is genoemd naar de Griekse woorden lepidion en lithos, respectievelijk "schaal" en "steen".

Het mineraal komt vooral voor in lithiumrijke pegmatieten. De typelocatie is Pala, San Diego, Californië, VS.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van kalium | Verbinding van lithium | Verbinding van aluminium | Verbinding van fluor

Rubidium

Rubidium is een scheikundig element met symbool Rb en atoomnummer 37. Het is een zilverwit alkalimetaal.

Rubidium is in 1861 ontdekt door de Duitse wetenschappers Robert Bunsen and Gustav Kirchhoff tijdens het bestuderen van met mineraal lepidoliet onder een microscoop. Vóór ongeveer 1920 werd het element voornamelijk gebruikt voor onderzoek, later kwamen er ook industriële toepassingen.

De naam rubidium is afkomstig van het Latijnse rubidus, dat diepste rood betekent. Hierbij wordt vermoedelijk gerefereerd naar de diep rode kleur die rubidium geeft in een vlam.

Rubidium is erg elektropositief en kan dus makkelijk geïoniseerd worden. Dit is vrijwel de enige eigenschap waarom dit element op industrieel niveau wordt toegepast. Hoewel cesium en xenon er geschikter voor zijn, kan rubidium ook worden toegepast in de ionenmotor. Andere toepassingen zijn:

Als gevolg van het magnetohydrodynamisch principe kan rubidium worden toegepast als thermo-elektrische stroombron.

Pegmatiet

Pegmatiet is een ganggesteente, vaak ontstaan uit felsisch (zuur, hoog SiO2 gehalte) vulkanisme, dat zeer grote kristallen (tot 10 meter doorsnede) kan bevatten.

Kenmerkend voor een pegmatiet is het voorkomen van zeldzame mineralen als aquamarijn, toermalijn, topaas, fluoriet, apatiet en wolfraam. Vooral mineralen die lithium bevatten, ontstaan in pegmatieten omdat een pegmatiet de laatst kristalliserende elementen opneemt.

Pegmatiet is genoemd naar het Latijnse woord pegma, dat "schavot" of "boekenkast" betekent.

Overal waar magma stolt onder het aardoppervlak, ontstaat stollingsgesteente. In gebieden waar een deel van het magma nog vloeibaar blijft, zijn er kristallen die "drijven" en aangroeien in de smelt die langzaam en als laatste uitkristalliseert. Als pegmatieten ontsloten raken aan het oppervlak, zijn er vaak erg mooie en grote kristallen te vinden. Dit is het geval in Brazilië, maar ook op kleinere schaal op Cap de Creus, Catalonië, Spanje.

Omdat pegmatieten zeldzame aardelementen als lithium, beryllium en tantalium bevat, is het voor de industrie een interessant gesteente om te mijnen. Ook edelstenen worden in pegmatieten gevonden.

Source: Wikipedia