Xonotliet

Het mineraal xonotliet is een calcium-silicaat met de chemische formule Ca6Si6O17(OH)22. Het mineraal behoort tot de inosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Xonotliet':

More information on 'Xonotliet':

Het mineraal xonotliet is een calcium-silicaat met de chemische formule Ca6Si6O17(OH)22. Het mineraal behoort tot de inosilicaten.

Het doorzichtige kleurloze, (licht)grijze, gelige of roze xonotliet heeft een glas- tot zijdeglans, een witte streepkleur en de splijting van het mineraal is goed volgens een onbekend kristalvlak. Het kristalstelsel is monoklien. Xonotliet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,7, de hardheid is 6,5 en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal xonotliet is genoemd naar de plaats waar het voor het eerst is beschreven; Tetela de Xonotla, Mexico.

Xonotliet is een mineraal dat voornamelijk voorkomt in contactgemetamorfoseerde serpentinieten. De typelocatie van xonotliet is Tetela de Xonotla, Puebla, Mexico. Het mineraal wordt ook gevonden in Zuid-Afrika en Arizona, Verenigde Staten.

Categorieën: Mineraal | Inosilicaat | Verbinding van calcium

Silicaat

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Silicaat

Inosilicaat

Een inosilicaat is een silicaat waarbij de silica-tetraeders enkele of dubbele ketens vormen. De enkele ketens hebben de algemene formule Si2O7 en de dubbele ketens de algemene formule Si8O22.

Voorbeelden van inosilicaten met enkele ketens zijn de pyroxenen en met dubbele ketens de amfibolen.

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Inosilicaat

Radioactiviteit

Radioactiviteit, ook wel activiteit genoemd, is een natuurkundig fenomeen: bepaalde isotopen zijn instabiel en veranderen (desintegreren) spontaan in een andere atoomsoort. Dit noemt men radioactief verval.

Bij dit proces zenden ze straling uit. Na de desintegratie is de atoomkern veranderd van samenstelling, met name in de aantallen protonen en neutronen. Zo ontstaat een atoom van een andere atoomsoort, hetzij een andere isotoop van hetzelfde element, hetzij een ander element.

In sommige situaties is het desintegratieproduct, ook wel het dochternuclide genoemd, zelf ook weer instabiel. Het proces gaat door totdat de ontstane atoomkern in een stabiele vorm is geraakt. Men spreekt dan van een vervalketen.

Aan de ontdekking van en het onderzoek van radioactiviteit hebben veel mensen hun naam verbonden. Enkele van de voornaamste zijn:

Radioactiviteit wordt uitgedrukt in becquerel (Bq). Als er van een stof 1 atoom per seconde vervalt (desintegreert) is die stof een radioactieve bron (stralingsbron) met een sterkte van 1 becquerel.

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Serpentiniet

Het metamorfe gesteente Serpentiniet is een vooral door hydrothermale activiteit omgezette peridotiet.

Het gesteente bestaat naast amfibool vooral uit het mineraal serpentijn, een magnesiumsilicaat met chemische formule (Mg, Fe)3Si2O5(OH)4. Dit olijf-groene tot grijs-groene mineraal, met een hardheid van 3 tot 5 is ontstaan uit omzetting van de mineralen olivijn en pyroxeen.

Net als het mineraal serpentijn, is ook de naam van het gesteente serpentiniet afgeleid van het Latijnse woord serpens, dat "slang" betekent.

Serpentiniet kan gevonden worden in gebieden waarin ultramafische gesteenten als peridotiet of mafische gesteenten als gabbro of basalt omhoog zijn gekomen en door verhoging van temperatuur gemetamorfoseerd zijn tot serpentiniet. Voorbeelden zijn orogenen als Griekenland, de Alpen en de Rocky Mountains.

Categorieën: Metamorf gesteente | Mantelgesteente

Puebla (staat)

Estado Libre y Soberano de Puebla

Puebla is een van de 31 staten van Mexico. Het grenst aan Veracruz, Hidalgo, Mexico, Tlaxcala, Morelos, Guerrero en Oaxaca. De staat heeft een oppervlakte van 33,319 km² en 5.377.800 inwoners (2003). De hoofdstad is Puebla de los Ángeles, maar wordt in het dagelijks taalgebruik ook Puebla genoemd.

De staat is bergachtig, de Popocatépetl en Iztacíhuatl liggen op de grens van Puebla en Mexico.

In de stad Cholula, tijdens de pre-columbiaanse periode een belangrijk religieus centrum, bevindt zich de grootste piramide ter wereld. De piramide heeft een oppervlakte van 425 m² en een hoogte van 60 meter. Op de top is tegenwoordig een kerk.

Aguascalientes - Baja California - Baja California Sur - Campeche - Chiapas - Chihuahua - Coahuila - Colima - Durango - Guanajuato - Guerrero - Hidalgo - Jalisco - Mexico - Michoacán - Morelos - Nayarit - Nuevo León - Oaxaca - Puebla - Querétaro - Quintana Roo - San Luis Potosí - Sinaloa - Sonora - Tabasco - Tamaulipas - Tlaxcala - Veracruz - Yucatán - Zacatecas

Source: Wikipedia