Saliotiet

Het mineraal saliotiet is een natrium-lithium-aluminium-silicaat met de chemische formule (Na, Li)Al4Si3O10(OH)5. Het fylosilicaat behoort tot de kleimineralen, meer bepaald tot de smectiet-groep.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Saliotiet':

More information on 'Saliotiet':

Het mineraal saliotiet is een natrium-lithium-aluminium-silicaat met de chemische formule (Na, Li)Al4Si3O10(OH)5. Het fylosilicaat behoort tot de kleimineralen, meer bepaald tot de smectiet-groep.

Het doorzichtig tot doorschijnend kleurloze of parelwitte saliotiet heeft een parelglans, een witte streepkleur en de splijting is perfect volgens het kristalvlak [001]. Saliotiet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,75 en de hardheid is 2 tot 3. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Categorieën: Mineraal | Fylosilicaat | Verbinding van natrium | Verbinding van lithium | Verbinding van aluminium

Lithium

Lithium is een scheikundig element met symbool Li en atoomnummer 3. Het is een zilverwit alkalimetaal.

Lithium werd in 1817 ontdekt door Johan Arfwedson. De naam is afgeleid van het Griekse λιθος (lithos) dat steen betekent. Arfwedson ontdekte het element tijdens het onderzoeken van mineralen die afkomstig waren van het Zweedse eiland Utö. Christian Gmelin observeerde in 1818 dat lithiumzouten in een vlam een heldere rode kleur gaven. Geen van beide heren was echter in staat lithium te isoleren. De eerste isolatie van lithium gebeurde tijdens de elektrolyse van lithiumoxide door Humphry Davy. In 1923 werd lithium voor het eerst op grote schaal geproduceerd door het Duitse bedrijf Metallgesellschaft AG, waar men lithium verkreeg door middel van elektrolyse van een mengsel van lithiumchloride en kaliumchloride.

Lithium wordt toegepast in legeringen voor warmteuitwisseling. Het heeft een grote specifieke warmte. Het Li+ ion is bijzonder klein en mobiel. Er zijn een aantal vaste stoffen met een gelaagde structuur waar het tussen de lagen kan indringen. Deze interkalaten zijn interessante materialen voor vaste stof batterijen. Bovendien heeft lithium een hoog elektrochemisch potentiaal. Het metaal wordt gebruikt in de organische synthese. De halogeniden zoals lithiumchloride en lithiumbromide zijn hygroscopisch en worden als droogmiddelen gebruikt. Het stearaat is een veelgebruikt smeermiddel bij hoge temperaturen. Lithium wordt ook toegevoegd aan speciale glassoorten, bijvoorbeeld om telescoopspiegels van te maken. Lithiumcarbonaat en lithiumcitraat worden als medicijn gebruikt bij de onderdrukking van manie en depressie, het kan ook als drug dienen. In de volksmond worden deze medicijnen slechts aangeduid met de naam van de werkzame component (het Li+ ion) "Lithium".

Lithium is het lichtste metaal. In pure vorm is het een zacht zilverachtig materiaal dat aan de lucht snel oxideert. Ook met water reageert het snel onder vrijkomen van waterstof, hoewel het het minst reactieve element van de alkalimetalen is. In de vlam geeft het een rode kleur.

Het metaal kan uit zijn zouten vrijgemaakt worden langs elektrochemische weg, via elektrolyse van bijvoorbeeld het chloride:

Source: Wikipedia