Cummingtoniet

Het mineraal cummingtoniet is een magnesium-ijzer-inosilicaat met de chemische formule Fe2Mg5Si8O22(OH)2. Het behoort tot de amfibolen.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Cummingtoniet':

More information on 'Cummingtoniet':

Het mineraal cummingtoniet is een magnesium-ijzer-inosilicaat met de chemische formule Fe2Mg5Si8O22(OH)2. Het behoort tot de amfibolen.

Het witte, grijze of zwarte cummingtoniet heeft een glas- tot zijdeglans en een grijswitte streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien en de splijting is perfect volgens kristalvlak [110]. De gemiddelde dichtheid is 3,35 en de hardheid is 5 tot 6. Cummingtoniet is niet radioactief.

Cummingtoniet is genoemd naar de plaats Cummington, Massachusetts, VS, waar het voor het eerst beschreven werd.

Cummingtoniet is een veel voorkomend amfibool en komt voor in stollings- en metamorfe gesteenten. Met name in magnesiumrijke gesteentes die contactmetamorfose ondergaan, wordt cummingtoniet gevormd.

Categorieën: Mineraal | Inosilicaat

Radioactiviteit

Radioactiviteit, ook wel activiteit genoemd, is een natuurkundig fenomeen: bepaalde isotopen zijn instabiel en veranderen (desintegreren) spontaan in een andere atoomsoort. Dit noemt men radioactief verval.

Bij dit proces zenden ze straling uit. Na de desintegratie is de atoomkern veranderd van samenstelling, met name in de aantallen protonen en neutronen. Zo ontstaat een atoom van een andere atoomsoort, hetzij een andere isotoop van hetzelfde element, hetzij een ander element.

In sommige situaties is het desintegratieproduct, ook wel het dochternuclide genoemd, zelf ook weer instabiel. Het proces gaat door totdat de ontstane atoomkern in een stabiele vorm is geraakt. Men spreekt dan van een vervalketen.

Aan de ontdekking van en het onderzoek van radioactiviteit hebben veel mensen hun naam verbonden. Enkele van de voornaamste zijn:

Radioactiviteit wordt uitgedrukt in becquerel (Bq). Als er van een stof 1 atoom per seconde vervalt (desintegreert) is die stof een radioactieve bron (stralingsbron) met een sterkte van 1 becquerel.

Massachusetts

Commonwealth of Massachusetts

Vlag van Massachusetts

Massachusetts is een van de Staten van de Verenigde Staten en ligt in de regio New England. De bijnaam van de staat is de "Bay State" ("baaistaat"), naar Massachusetts Bay, het deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Massachusetts. De standaardafkorting is MA. De hoofdstad is Boston. De officiële benaming is "Commonwealth of Massachusetts", naar de naam van de oorspronkelijke kolonie vòòr de onafhankelijkheidsverklaring. "Commonwealth" (gemenebest) heeft alleen betekenis als deel van de naam; het verandert niets aan de status van Massachusetts als een staat van de Verenigde Staten. (zie: Gemenebest (Verenigde Staten)) De naam Massachusetts zou afkomstig zijn van het Indiaanse Massa-dchu-es-at, of "grote heuvel, kleine plaats".

In 1620 stichtten de met de Mayflower gearriveerde Pilgrim Fathers een kolonie, de Plymouth Colony, waar nu de plaats Plymouth ligt. Niet lang daarna stichtten de Puriteinen de Massachusetts Bay-kolonie.

Massachusetts was een van de dertien koloniën die in opstand kwamen tegen de Britse overheersing. (Zie ook: Boston Tea Party). Op 5 maart 1770 vond het Bloedbad van Boston plaats, toen Britse troepen schoten op protesterende burgers. Op 9 februari 1775 oordeelde het Britse parlement dat de kolonie rebelleerde, waarna extra troepen gestuurd werden. Op 19 april 1775 begon de onafhankelijkheidsoorlog met schermutselingen in Lexington en Concord. Op 6 februari 1788 ratificeerde Massachusetts de nieuwe grondwet van de Verenigde Staten, en werd daarme de zesde staat van de Verenigde Staten.

Stollingsgesteente

Stollings- of magmatische gesteenten zijn gesteenten die zijn ontstaan door stolling van lava (aan het aardoppervlak) of magma (onder het aardoppervlak). De hoofdindeling van gesteenten is in stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Stollinggesteenten worden onderverdeeld in 3 vormen:

In het Engels heten uitvloeiingsgesteenten volcanics, genoemd naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen "Vulcanus" en dieptegesteenten plutonics, genoemd naar de Romeinse god van de onderwereld, "Pluto".

felsisch--------------------------------------------------mafischkwarts - veldspaat - mica - amfibool - pyroxeen - olivijn

Categorieën: Geologie | Stollingsgesteente

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Source: Wikipedia