Astrofylliet

Het mineraal astrofylliet is een kalium-natrium-ijzer-mangaan-titanium-silicaat met de chemische formule K2Na(Fe2+,Mn)7Ti2Si8O26(OH)4. Het behoort tot de inosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Astrofylliet':

More information on 'Astrofylliet':

Het mineraal astrofylliet is een kalium-natrium-ijzer-mangaan-titanium-silicaat met de chemische formule K2Na(Fe2+,Mn)7Ti2Si8O26(OH)4. Het behoort tot de inosilicaten.

Het goudgele, bronsgele of bruin tot bruinrode astrofylliet heeft een diamant- tot parelglans, een geelbruine streepkleur en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 3,34 en de hardheid is 3 tot 3,5. Het kristalstelsel is triklien en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 85,21.

De naam van het mineraal astrofylliet is afgeleid van de Griekse woorden astro ("ster") en fylon ("blad").

Het mineraal astrofylliet komt met name voor in zirkonium-houdende syenieten. De typelocatie is de Langesundfiord, vlakbij Brevik, Noorwegen.

Categorieën: Mineraal | Inosilicaat | Verbinding van kalium | Verbinding van natrium | Verbinding van ijzer | Verbinding van mangaan | Verbinding van titaan

Zirkonium

Zirkonium of zirkoon is een scheikundig element met symbool Zr en atoomnummer 40. Het is een goudkleurig overgangsmetaal.

Zirkonium is in 1789 ontdekt door de Duitse chemicus Martin Heinrich Klaproth tijdens het onderzoeken van uit Sri Lanka afkomstige mineralen. In 1824 is het in onzuivere vorm voor het eerst geïsoleerd door de Zweedse chemicus Jöns Jacob Berzelius door een mengsel van kalium en zirkoniumfluoride te verhitten. Pas in 1914 is zirkonium in zuivere vorm geïsoleerd.

De naam zirkonium is afkomstig van het Arabische zargûn dat als goudachtig is te vertalen.

Zirkonium wordt in de industrie voornamelijk gebruikt als zirkoon (ZrSiO4) voor het maken van mallen welke gebruikt worden bij het gieten van andere metalen en het polijsten van keramische materialen. Zirkoon wordt ook wel gebruikt als natuurlijke edelsteen in juwelen. Andere toepassingen zijn:

In legeringen met niobium vormt het bij lage temperaturen supergeleiders en wordt het gebruikt bij de productie van supergeleidende magneten.

Syeniet

Het gesteente syeniet is een grofkristallijn stollingsgesteente dat verzadigd is met SiO2, maar weinig tot geen kwarts bevat. Het behoort tot de dieptegesteenten.

De mineralen die voorkomen in syenieten zijn voornamelijk orthoklaas, biotiet, amfibool en pyroxeen. Naast orthoklaas kan syeniet ook plagioklaas bevatten. De kleur van het gesteente varieert van blauwgrijs of rood tot donkergroen of zwart. Uiterlijk lijkt het op graniet, het dieptegesteente waar het in feite de kwartsloze of kwartsarme variant van is.

De naam van het gesteente syeniet is afgeleid van de oude en Latijnse naam voor Aswan, Syene in Egypte.

Categorie: Stollingsgesteente

Source: Wikipedia