Hafnon

Het mineraal hafnon is een hafnium-silicaat met de chemische formule HfSiO4. Het behoort tot de nesosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Hafnon':

More information on 'Hafnon':

Het mineraal hafnon is een hafnium-silicaat met de chemische formule HfSiO4. Het behoort tot de nesosilicaten.

Het kleurloze, bruine of lichtgele hafnon heeft een glas- tot diamantglans en een grijswitte streepkleur. Het kristalstelsel is tetragonaal en de splijting is onduidelijk volgens een onbekend kristalvlak. De gemiddelde dichtheid is 6,97 en de hardheid is 7,5. Hafnon is niet radioactief.

De naam van het mineraal hafnon is afgeleid van de samenstelling; het element hafnium.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van hafnium

Hafnium

Hafnium is een scheikundig element met symbool Hf en atoomnummer 72. Het is een staalgrijs overgangsmetaal.

Hafnium is in 1923 ontdekt door de Nederlandse fysicus en ingenieur Dirk Coster en de Hongaarse scheikundige George de Hevesy toen zij met röntgenspectrometrie de buitenste elektronen van zirkoniumerts bestudeerden. Het element dat zij ontdekten voldeed aan de voorspellingen van Niels Bohr over hafnium.

Metallisch hafnium is voor het eerst geïsoleerd door de Nederlandse natuurkundigen Anton Eduard van Arkel en Jan Hendrik de Boer door een damp van hafniumtetrajodide over een verhit wolfraam element te leiden.

De naam Hafnium is afgeleid van het Latijnse naam voor Kopenhagen Hafnia; de plaats waar het element is ontdekt.

In nucleaire installaties zoals atoomonderzeëers wordt hafnium gebruikt als neutronenvanger omdat het vele malen (ongeveer 600 maal) beter dan zirkonium is in het absorberen hiervan. Andere industriële toepassingen van hafnium zijn:

Silicaat

Nesosilicaat -- Inosilicaat -- Sorosilicaat -- Cyclosilicaat -- Tectosilicaat -- Fylosilicaat

Categorie: Silicaat

Tetragonaal

Veel vaste stoffen hebben een kristallijne structuur. Dat wil zeggen dat zij bestaan uit een regelmatige opstapeling van een structuureenheid (moleculen, ionen, atomen) die als bouwsteen van de regelmatige stapeling gezien kan worden. De structuureenheden vormen een driedimensionaal rooster. In de kristallografie worden de gestapelde structuureenheden eenheidscellen genoemd.

De regelmatige stapeling wordt translatiesymmetrie genoemd. Naast de translatiesymmetrie bestaat er ook nog interne symmetrie binnen de eenheden. Het geheel van alle symmetrie heet kristalstructuursymmetrie (zie hierna).

De symmetrie heeft onder meer als gevolg dat de gehele structuur van het kristal kan worden beschreven als de inhoud van één eenheidscel of zelfs een gedeelte daarvan, soms aangevuld met een beschrijving van de (zeer kleine) verschillen tussen eenheidscellen.

Een van de technieken die kan worden gebruikt om kristalstructuren te bepalen is de Röntgendiffractie. Dit is tot nog toe (2003) de nauwkeurigste techniek om de structuur van moleculen te onderzoeken. Kristalstructuren van meer dan 250.000 organische verbindingen zijn reeds bepaald en opgeslagen in de Cambridge Structural Database.

Naast kristallijne vaste stoffen bestaan er glasstructuren en amorfe structuren.

Radioactiviteit

Radioactiviteit, ook wel activiteit genoemd, is een natuurkundig fenomeen: bepaalde isotopen zijn instabiel en veranderen (desintegreren) spontaan in een andere atoomsoort. Dit noemt men radioactief verval.

Bij dit proces zenden ze straling uit. Na de desintegratie is de atoomkern veranderd van samenstelling, met name in de aantallen protonen en neutronen. Zo ontstaat een atoom van een andere atoomsoort, hetzij een andere isotoop van hetzelfde element, hetzij een ander element.

In sommige situaties is het desintegratieproduct, ook wel het dochternuclide genoemd, zelf ook weer instabiel. Het proces gaat door totdat de ontstane atoomkern in een stabiele vorm is geraakt. Men spreekt dan van een vervalketen.

Aan de ontdekking van en het onderzoek van radioactiviteit hebben veel mensen hun naam verbonden. Enkele van de voornaamste zijn:

Radioactiviteit wordt uitgedrukt in becquerel (Bq). Als er van een stof 1 atoom per seconde vervalt (desintegreert) is die stof een radioactieve bron (stralingsbron) met een sterkte van 1 becquerel.

Source: Wikipedia