Amethist

Amethist is een violette variëteit van het mineraal kwarts (SiO2).

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Amethist':

More information on 'Amethist':

Amethist is een violette variëteit van het mineraal kwarts (SiO2).

De naam is afkomstig van het Griekse αμεθυστoς (amethystos) - "tegen de roes" - en vindt zijn oorsprong in het oude bijgeloof dat de drager ervan beschermd wordt tegen de roeswerking van wijn. Van wijn die gedronken wordt uit een beker vervaardigd uit amethist zou men niet dronken kunnen worden.

De violette kleur van amethist ontstaat door verontreinigingen met een kleine hoeveelheid ijzer (Fe3+) en titaan (Ti4+). Door amethist te branden ontstaan gele tot goudkleurige verkleuringen ("citroenkwarts").

Amethist is een veel voorkomend mineraal. Grotere en zuivere kristallen die geschikt zijn voor verwerking tot juwelen zijn verhoudingsgewijs slechts op weinig plaatsen te vinden. Zulke vindplaatsen zijn in onder andere Brazilië, Uruguay, Madagaskar, Rusland en Sri Lanka. Dergelijke kristallen treft men vooral aan in holten in stollingsgesteente.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat

Violet

Violet of paars is een secundaire kleur. Lila is een lichte tint violet.

Vroeger werd voor de tint aan het eind van het lichtspectrum meestal de technische term "violet" gebruikt. De golflengte van het licht van dit violet ligt tussen 380-430 nm (nanometer). Tegenwoordig is het echter meer gebruikelijk geworden in de technische literatuur om deze subtractieve secundaire hoofdkleur "blauw" te noemen, vooral ook omdat in de beeldschermtechniek een benadering wordt gebruikt die meer naar het cyaan neigt. Dit laatste betekent ook dat op een standaardmonitor de correcte kleur niet zeer verzadigd kan worden weergegeven. De golflengte die daarna komt in het elektromagnetisch spectrum, het ultraviolet, kan niet door mensenogen worden gezien.

De kleur in bovenstaande kleurbalk komt het best overeen met het via een prisma uiteengebroken zonlicht en zit helemaal aan het eind van het zichtbare spectrum.

In de omgangstaal wordt ook een groot aantal extraspectrale tinten tussen magenta en "blauw" violet of paars genoemd. Deze tinten zijn extraspectraal omdat ze niet worden veroorzaakt door licht van één bepaalde golflengte maar door een menging van rood en blauw licht. Paars is de complementaire kleur van groengeel. De kleur paars wordt meestal gezien als iets "roder" dan het eigenlijke violet; purper is een nog warmere kleur, soms overeenkomend met magenta; de naam purper stamt uit de Klassieke Oudheid van de kleurstof purper en duidde toen een zeer grote kleursector aan. Het Engelse purple is van purper afgeleid maar komt in betekenis overeen met het Nederlandse "paars".

Het woord violet is afkomstig van de Franse naam voor het viooltje en het veel oudere woord paars van de Oudfranse naam voor de perzik.

Titanium

Titanium, of titaan, is een scheikundig element met symbool Ti en atoomnummer 22. Het is een grijs metallisch overgangsmetaal, het behoort met Zirconium (Zr), Hafnium (Hf) en Rutherfordium (Rf) tot de titaangroep.

In 1791 ontdekte Rev. William Gregor een nog onbekend element in het mineraal ilmeniet. In 1795 herontdekte Martin Heinrich Klaproth het element, ditmaal in rulieterts en noemde het titanium naar de titanen uit de Griekse mythologie. Omdat het metaal bij hoge temperaturen makkelijk reageert met zuurstof en koolstof, is het moeilijk om zuiver titanium te produceren. In 1922 lukte het A.E. van Arkel om zuiver metallisch titaan te bereiden (jodideproces).

Titanium wordt hoofdzakelijk (ongeveer 95%) gebruikt in de vorm van titaniumdioxide (TiO2); een intens wit pigment (titaanwit) in verf, papier en kunststoffen. Verf met titaniumdioxide reflecteert infrarood licht zeer goed, waardoor het veel wordt gebruikt in de astronomie.

Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuursschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Andere toepassingen van titanium zijn:

Verder wordt titanium soms gebruikt als constructiemateriaal om zeewater via destillatie om te zetten in drinkwater.

Grieken

Dit artikel zou samengevoegd moeten worden met Hellenen, of er dient een duidelijker afbakening tussen beide artikelen te worden gemaakt (Overleg).

Met de Grieken of oude Grieken worden doorgaans de inwoners van Griekenland, heden of in de oudheid bedoeld. Een andere naam voor hen in de oudheid is Hellenen of inwoners van Hellas. De Grieken zijn een Indo-europees volk dat in het tweede milennium v. Chr. vanuit midden-Europa naar het helleense schiereiland trok. In verschillende golven, Myceners, Ioniërs en Doriërs, bezetten ze deze streken waarbij ze gedeeltelijk de oorspronkelijke bevolking opnamen in hun stammen. In het Grieks en de Griekse mythologie kan men nog niet-indoeuropese invloeden traceren van deze 'autochtonen.

Ook in Albanië en andere Balkan landen wonen etnische Grieken.

Categorieën: Wikipedia:Samenvoegen | Beginnetje landen & volken | Volk in Europa | Griekenland

Source: Wikipedia