Camerolaiet

Het mineraal camerolaiet is een gehydrateerd koper-aluminium-antimoon-sulfaat-carbonaat met de chemische formule Cu4Al2(HSbO4,SO4)(OH)10(CO3)·2(H2O).

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Camerolaiet':

More information on 'Camerolaiet':

Het mineraal camerolaiet is een gehydrateerd koper-aluminium-antimoon-sulfaat-carbonaat met de chemische formule Cu4Al2(HSbO4,SO4)(OH)10(CO3)·2(H2O).

Het doorzichtig blauwgroene camerolaiet heeft een zijdeglans, een lichtgroene streepkleur en de splijting is goed volgens de kristalvlakken [100] en [001]. Camerolaiet heeft een gemiddelde dichtheid van 3,1 en de hardheid is 3. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal camerolaiet is genoemd naar de Franse mineralenverzamelaar Michel Camerola.

De typelocatie van camerolaiet is gelegen in Cap Garonne, Var, Frankrijk. Het wordt ook gevonden in Lubietová, Banská Bystrica, Banskobystricky Kraj, Slowakije.

Categorieën: Mineraal | Carbonaat | Sulfaat | Verbinding van koper | Verbinding van aluminium | Verbinding van antimoon

Antimoon

Antimoon, ook antimonium of stibium geheten, is een scheikundig element met symbool Sb en atoomnummer 51. Het is een zilvergrijs metalloïde.

De eerste wetenschappelijke melding van antimoon werd gemaakt in 1450 door Tholden, maar reeds lange tijd daarvoor werden antimoonverbindingen voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Het in de natuur voorkomende antimoonsulfide - het mineraal stibiniet - werd gebruikt als medicijn en voor cosmetica.

Over de herkomst van de naam antimoon bestaat veel onduidelijkheid. Sommige bronnen melden dat de naam een samentrekking is van de Griekse woorden anti en monos, wat vertaald kan worden als niet alleen voorkomend. Volgens andere bronnen komt de naam van de Arabische uitdrukking Antos Ammon dat bloei van god Ammon betekent.

Antimoon wordt veel gebruik in de halfgeleiderindustrie bij de productie van dioden, infrarood detectors en Hall-effect apparatuur. In legeringen levert antimoon een grote bijdrage in de hardheid en sterkte van lood en tin. Daarvoor wordt antimoon veel gebruikt in lood-batterijen. Andere toepassingen zijn:

Antimoonverbindingen worden om de brandwerende eigenschappen ook gebruikt in kinderkleding, speelgoed en bekleding van autostoelen.

Sulfaat

Sulfaten is de verzamelnaam voor chemische verbindingen met sulfaat-groepen, SO4. Sulfaten komen voor in mineralen zoals aluin en calciumsulfaat (gips). Sulfaat is een groep van ongeveer 300 mineralen, waarin metallische elementen een binding vormen met sulfaat, bijvoorbeeld anhydriet. Sulfaat is een fundamentele structuureenheid doordat zwavel een sterke binding vormt met zuurstof.

Categorie: Sulfaat

Source: Wikipedia