Abswurmbachiet

Het mineraal abswurmbachiet is een koper-mangaan-nesosilicaat met tetragonale kristalstructuur en chemische formule (Cu,Mn2+)Mn3+6[O8|SiO4]. De hardheid is 6,5.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Abswurmbachiet':

More information on 'Abswurmbachiet':

Het mineraal abswurmbachiet is een koper-mangaan-nesosilicaat met tetragonale kristalstructuur en chemische formule (Cu,Mn2+)Mn3+6[O8|SiO4]. De hardheid is 6,5.

Het mineraal is genoemd naar Irmgard Abs-Wurmbach, een Duits mineraloog.

Het mineraal wordt gevonden in Japan en Griekenland (Cycladen -typelocatie- en Evvia).

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van koper | Verbinding van mangaan

Tetragonaal

Veel vaste stoffen hebben een kristallijne structuur. Dat wil zeggen dat zij bestaan uit een regelmatige opstapeling van een structuureenheid (moleculen, ionen, atomen) die als bouwsteen van de regelmatige stapeling gezien kan worden. De structuureenheden vormen een driedimensionaal rooster. In de kristallografie worden de gestapelde structuureenheden eenheidscellen genoemd.

De regelmatige stapeling wordt translatiesymmetrie genoemd. Naast de translatiesymmetrie bestaat er ook nog interne symmetrie binnen de eenheden. Het geheel van alle symmetrie heet kristalstructuursymmetrie (zie hierna).

De symmetrie heeft onder meer als gevolg dat de gehele structuur van het kristal kan worden beschreven als de inhoud van één eenheidscel of zelfs een gedeelte daarvan, soms aangevuld met een beschrijving van de (zeer kleine) verschillen tussen eenheidscellen.

Een van de technieken die kan worden gebruikt om kristalstructuren te bepalen is de Röntgendiffractie. Dit is tot nog toe (2003) de nauwkeurigste techniek om de structuur van moleculen te onderzoeken. Kristalstructuren van meer dan 250.000 organische verbindingen zijn reeds bepaald en opgeslagen in de Cambridge Structural Database.

Naast kristallijne vaste stoffen bestaan er glasstructuren en amorfe structuren.

Cycladen

De Cycladen zijn een Griekse eilandengroep en departement (nomos) in de Egeïsche Zee (zie ook: Griekse eilanden). De hoofdstad is Ermoupoli op het eiland Syros.

Alle eilanden van de Cycladen liggen in een cirkel (Oud-Grieks: Κυκλωφ / Kukloops) rondom Delos, in de oudheid misschien wel hèt belangrijkste Griekse heiligdom.

De onderstaande, bewoonde, eilanden maken bestuurlijk deel uit van de Cycladen:

De Cycladen staan, behalve hun stranden, gezamenlijk bekend om hun kunst. Tussen 4000 en 1100 v.C. werden er op deze eilandengroep kleine in wit marmer, modern ogende beeldjes geproduceerd (idolen), zonder gelaat en alleen een neus. De beeldjes zijn herleid tot de geometrische grondvormen. Opvallend was dat de beeldjes meestal een vrouw voorstelden. Aanvankelijk werden deze in graftombes gezet als afgodenbeeldjes, later werden ze echt gezien als kunstvorm. Tegenwoordig wordt de Cycladische kunst massaal gereproduceerd en verkocht aan toeristen.

Attika: Athene - Oost-Attika - Piraeus - West-AttikaCentraal Griekenland: Boeotië - Euboea - Evrytania - Fokida - FthiotisCentraal Macedonië: Chalcidice - Imathia - Kilkis - Pella - Piëriá - Sérres - ThessalonikiEpirus: Árta - Ioannina - Préveza - ThesprotíaIonische Eilanden: Korfoe - Kefalonia - Lefkada - ZakynthosKreta: Chania - Iraklion - Lassithi - RethimnonNoord-Egeïsche Eilanden: Chios - Lesbos - SamosOost-Macedonië en Thracië: Drama - Évros - Kavála - Rodópi - XánthiPeloponnesos: Arcadië - Argolis - Korinthe - Laconië - MesseniëThessalië: Karditsa - Larissa - Magnesía - TríkalaWest-Griekenland: Achaea - Etolia-Akarnania - IliaWest-Macedonië: Flórina - Grevená - Kastoriá - KozániZuid-Egeïsche Eilanden: Cycladen - Dodekanesos

Evvia

Euboea, Grieks: Εύβοια (Euboia), in het Nieuwgrieks uitgesproken als Ev-via[2] en ook vaak als zodanig getranslitereerd, is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, voor de oostkust van Attica. Het vormt, samen met enkele kleinere eilanden, een nomos van Griekenland. Het langgerekte (175 km) eiland is 4167 km² groot en telt 210.000 inwoners. De hoofdstad is Chalkída, moderne naam voor het oude Chalkís. Soms wordt Euboea tot de eilandengroep de Noordelijke Sporaden gerekend, maar meestal wordt het apart vermeldt of als onderdeel van de Noordelijke Sporaden en Euboea.

Euboea is na Kreta het grootste eiland van Griekenland en is vlak bij Chalkída door een brug met het Griekse vasteland verbonden. Heel Euboea is heuvelachtig en bosrijk; de hoogste bergen zijn de Dirfys, met een hoogte van 1743 m, de Pyxaria (1341 m) in het noordoosten en de Ochi (1394 m) in het zuiden. In de dalen wordt er aan wijn- en akkerbouw gedaan (o.a. graan, katoen, citrusvruchten); voorts is er veeteelt en aan de kust visserij (sardines). Het blauwgrijze marmer was in de oudheid beroemd als "marmer van Carystus" (het huidige Karystos). Aan de oostkust is er wat bruinkoolwinning, in het noorden zijn geneeskrachtige bronnen.

Het eiland is eenvoudig te bereiken, zowel met veerdiensten (Raphina naar Marmari) als over de brug bij Chalkida, dat ook per trein te bereiken is vanuit bijvoorbeeld Athene, Larissa en Volos.

Het toerisme heeft op Euboea voorlopig nog niet zo’n overweldigende invloed, hoewel veel Grieken het eiland als vakantiebestemming kiezen. Het eiland heeft diverse stranden. Verder heeft het een gevarieerde natuur, met bossen, valleien, watervallen, bergen, enzovoorts. In de winter kan men ook skiën op het eiland.

In de oudheid waren de belangrijkste steden Chalkis en Eretria, daarnaast Cyme (het huidige Kymi) op de oostkust. Kaap Artemisium is bekend geworden door de zeeslag van 480 v. Chr. In de vlakte tussen Chalcis en Eretria werd runderteelt bedreven: van dit bedrijf getuigt de naam [1] en het feit dat verscheidene Euboeïsche steden het rund als muntsymbool hadden. Ook schijnt er een verhaal de ronde te doen dat Griekse kolonisten uit Kymi (Grieks: KYMH) de kolonie Cumae, nabij Napels, hebben gesticht en daar het oude Grieks tot het Latijn hebben ontwikkeld. Later heeft ook de Republiek Venetië het eiland in handen gehad. Een getuige hiervan is het Venetiaans kasteel langs de kust in Karystos, dat de bedoeling had controle uit te oefenen op de baai van Karystos in het zuiden van Euboea.

Abswurmbachiet

Het mineraal abswurmbachiet is een koper-mangaan-nesosilicaat met tetragonale kristalstructuur en chemische formule (Cu,Mn2+)Mn3+6[O8|SiO4]. De hardheid is 6,5.

Het mineraal is genoemd naar Irmgard Abs-Wurmbach, een Duits mineraloog.

Het mineraal wordt gevonden in Japan en Griekenland (Cycladen -typelocatie- en Evvia).

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van koper | Verbinding van mangaan

Source: Wikipedia