Azuriet

Azuriet is een carbonaat met de volgende chemische samenstelling: Cu3(CO3)2(OH)2, (koper,carbonaat,hydroxide). Azuriet wordt vaak gevonden samen met het groene mineraal malachiet ten gevolge van de oxidatie van kopersulfiden.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Azuriet':

More information on 'Azuriet':

Azuriet is een carbonaat met de volgende chemische samenstelling: Cu3(CO3)2(OH)2, (koper,carbonaat,hydroxide). Azuriet wordt vaak gevonden samen met het groene mineraal malachiet ten gevolge van de oxidatie van kopersulfiden.

De naam azuriet is afkomstig van het Arabisch woord voor blauw. Azuriet wordt vaak in sieraden gebruikt en is een gegeerd mineraal voor verzamelaars. Azuriet wordt reeds eeuwen gebruikt als een blauw pigment. Het was vroeger bekend als Azurro Della Magna (uit het Italiaans). Wanneer het gemengd wordt met olie wordt het lichtjes groen. Wanneer het gemengd wordt met eierdooier wordt het grijsgroen.

Categorieën: Mineraal | Carbonaat | Verbinding van koper

Hydroxide

R-zinnen: 35S-zinnen: 1/2-26-37/39-45

Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaard omstandigheden gebruikt (298,15K of 25°C, 1 bar)

Natriumhydroxide (caustische soda), formule NaOH, is een witte, hygroscopische stof met een smeltpunt van 319 °C en een dichtheid van 2,13 g/cm3. De stof lost onder grote warmteontwikkeling in water op tot natronloog. Het is een sterke base en verdringt zwakkere basen uit hun zouten.

Natriumhydroxide reageert met kooldioxide uit de lucht tot natriumcarbonaat en moet daarom in een afgesloten verpakking worden bewaard.

Alle methoden hebben met elkaar gemeen dat er bijkomende reinigings- en concentratiestappen moeten worden doorlopen om watervrij natriumhydroxide te verkrijgen.

Malachiet

Het mineraal malachiet is een koper-carbonaat met de chemische formule Cu2CO3(OH)2. Het wordt in de natuur veelal samen gevonden met het verwante azuriet (Cu3(CO3)2(OH)2). De kristalstructuur is monoklien en is meestal botryoïdaal van vorm.

Malachiet ontstaat als secundair kopererts in de oxidatiezone van sufide-ertsen, waardoor het mogelijk ook in associatie met azuriet voorkomt. In België wordt malachiet aangetroffen in de vallei van de Salm en in kalksteen te Visé, Argenteau en Richelle. Een van de grootste vindplaatsen ter wereld is het Oeralgebergte.

Het wordt veelal tot sieraden geslepen en gepolijst, maar deze worden door hun geringe hardheid (3,5-4) vlug dof. Soms wordt malachiet ook gebruikt voor de vervaardiging van grote groene voorwerpen, zoals in de grote groene zaal van het Hermitagemuseum in Leningrad. De voet van de FIFA World Cup (trofee) bestaat uit malachiet. Vroeger werd malachiet ook als pigment gebruikt.

Categorieën: Mineraal | Carbonaat | Verbinding van koper

Oxidatie

Oxidatie is een scheikundig proces waarbij een reductor wordt geoxideerd tot een oxidator. Meer in algemene zin houdt dit in dat tijdens oxidatie een stof reageert met zuurstof, voorbeelden zijn roesten en verbrandingsreacties. Het proces ontleent zijn naam aan het woord oxygenium voor zuurstof.

Bij oxidatie hoeft niet per se zuurstof te reageren. Een betere omschrijving is dat tijdens oxidatie de reductor elektronen afstaat aan de oxidator en komt daarbij in een hogere oxidatietoestand. Een voorbeeld is hieronder weergegeven in een halfreactie met de oxidatie van ijzer(II)-ion.

Fe2+ is hier de reductor die het elektron afstaat aan en daarbij geoxideerd wordt tot Fe3+.

Roesten is een oxidatie en daarmee wordt uitsluitend de reactie van ijzer met zuurstof bedoeld. Alle andere oxidaties van metalen wordt corrosie genoemd.

Een ander voorbeeld van oxidatie is het verbranden van een koolwaterstof tot water, koolstofdioxide, gedeeltelijk geoxideerde producten en energie in de vorm van hitte.

Kopersulfide

Er bestaan een aantal verschillende kopersulfiden: Cu2S, CuS en zelfs CuS2, hoewel de laatste verbinding een vrij hoge druk vereist om gevormd te worden. Hoewel de samenstelling van Covelliet CuS zou doen vermoeden dat hier sprake is van een verbinding van tweewaardig koper is dat niet het geval. Wanneer Cu2+ en S2- ionen samen gevoegd worden is het tweewaardige koperion sterk genoeg als oxidator om een elektron van het zwavel af te snoepen. Het resultaat is een redoxreactie:

Het 'gat' in de d-schil van Cu (3d9) wordt dan overgedragen aan het zwavelatoom. Het S- ion is daardoor iso-elektronisch met een chloor atoom. Evenals chloor komt het dan ook veelvuldig als paar voor:

In de covellietstructuur gebeurt dat met 2 van de 3 zwavelatomen. Het derde gat kan door de hele vaste stof bewegen en het gevolg is dat het mineraal zich als een metallieke geleider gedraagt.

In CuS2 zijn alle zwavels weliswaar als paren aanwezig, maar het koper draagt nog steeds een gat bij aan het zwavelpaar. We zouden dus grofweg kunnen schrijven Cu+(S2)-. Hiermee is dit koperpyriet een metallieke geleider in plaats van een halfgeleider zoals ijzerpyriet Fe2+(S2)2-

Zie ook: koper (metaal), koperlegeringen, zwavel

Source: Wikipedia