Esperiet

Het mineraal esperiet is een lood-calcium-zink-silicaat met de chemische formule PbCa3Zn4(SiO4)4. Het mineraal behoort tot de nesosilicaten.

Download our Free bookmarks organizing software today!

Search results for 'Esperiet':

More information on 'Esperiet':

Het mineraal esperiet is een lood-calcium-zink-silicaat met de chemische formule PbCa3Zn4(SiO4)4. Het mineraal behoort tot de nesosilicaten.

Het doorschijnend tot opake witte esperiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is onduidelijk volgens een onbekend kristalvlak. Esperiet heeft een gemiddelde dichtheid van 4,421 en de hardheid is 5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Het mineraal esperiet is genoemd naar de Zweedse petroloog en professor van Harvard, Esper Signius Larsen, Jr. (1879 - 1961).

Esperiet is een zeldzaam mineraal dat voornamelijk samen met larseniet voorkomt in gemetamorfoseerde zink-ertsen. De typelocatie is Franklin, Sussex county, New Jersey, VS.

Categorieën: Mineraal | Nesosilicaat | Verbinding van lood | Verbinding van calcium | Verbinding van zink

Radioactiviteit

Radioactiviteit, ook wel activiteit genoemd, is een natuurkundig fenomeen: bepaalde isotopen zijn instabiel en veranderen (desintegreren) spontaan in een andere atoomsoort. Dit noemt men radioactief verval.

Bij dit proces zenden ze straling uit. Na de desintegratie is de atoomkern veranderd van samenstelling, met name in de aantallen protonen en neutronen. Zo ontstaat een atoom van een andere atoomsoort, hetzij een andere isotoop van hetzelfde element, hetzij een ander element.

In sommige situaties is het desintegratieproduct, ook wel het dochternuclide genoemd, zelf ook weer instabiel. Het proces gaat door totdat de ontstane atoomkern in een stabiele vorm is geraakt. Men spreekt dan van een vervalketen.

Aan de ontdekking van en het onderzoek van radioactiviteit hebben veel mensen hun naam verbonden. Enkele van de voornaamste zijn:

Radioactiviteit wordt uitgedrukt in becquerel (Bq). Als er van een stof 1 atoom per seconde vervalt (desintegreert) is die stof een radioactieve bron (stralingsbron) met een sterkte van 1 becquerel.

Petrologie

Petrologie is een vlak van de geologie, dat zich richt op het bestuderen van de samenstelling van gesteenten en de omstandigheden waaronder deze ontstaan. Er zijn drie subdisciplines binnen de petrologie, overeenkomstig met de drie soorten rotsen: stollingsgesteente, metamorf gesteente en afzettingsgesteente. Het woord petrologie komt van het Griekse woord πετρος (petros), dat rots betekent.

Petrologie maakt gebruik van het klassieke vlak van de mineralogie, microscopische petrografie en chemische analyses, voor het beschrijven van de samenstelling en de structuur van een rots. Moderne petrologen gebruiken ook de principes van de geochemie en de geofysica door het bestuderen van geochemische trends en cycli en het gebruik van the use of thermodynamische gegevens en experimenten om de oorsprong van rotsen beter te kunnen begrijpen.

Categorie: Geologie

Metamorf gesteente

Metamorf gesteente is gekristalliseerd of gemetamorfoseerd op grote diepte onder het aardoppervlak, of door hoge temperatuur. De stollings- en metamorfe gesteenten worden gevormd door middel van endogene processen, de sedimentgesteenten door exogene processen.

De hoofdindeling van gesteenten is stollingsgesteenten, afzettingsgesteenten en metamorfe gesteenten.

Categorie: Geologie

Source: Wikipedia