kleuren en soorten agaat en japsis

informatie kleuren en soorten agaat en japsis

title

AGAAT

wolkenagaat, streepagaat, vestingagaat, ruineagaat, membraanagaat en buizenagaat. De jaspisagaten vormen een groep, welke weliswaar de agaatstructuur vertoont maar volkomen ondoorschijnend en ondoorzichtig is. Deze varieteiten liggen tussen de agaat en de jaspis en vertonen qua kleur de mooiste nuances. Met de Jaspis is de Agaat een van de meest voorkomende edelstenen van de kwartsgroep. Agaat onderscheidt zich van Jaspis door zjn structuur. Deze structuur ontstaat op de volgende wjze: In de gasbellen van het magma, gesmolten oergesteente, de z.g. geodes, zjn door ingeperste sillciumhoudende gassen en vloeistoffen lagen afgezet, die rhythmisch de vorm van de gasbel volgen Hierdoor krijgt men strepen.

Zeldzamer zjn rose, blauwe, grasgroene en gele kleuren. Zuiver groen en helderblauw komen in natauragaat nooit voor. Deze zijn altijd kunstmatig gekleurd. Een varieteit van de agaat is de Onyx. Bij de groen en de blauw gekleurde Onyx kan gesproken worden van absolute vervalsing.

Agaat is microporeus. Het kleuren van agaat : Men kookt de agaat onder afsluiting van de lucht (in het luchtledige dus) in een suikeroplossing. Palmsuiker of honing is het beste. Deze suiker dringt tijdens het minstens zes dagen koken in de porien van het gesteente. Hierna wordt de steen langzaam of-' gekoeld en schoongewassen. De suikers hebben zich dan reeds in de porien compact uitgekristaIliseerd. Door de steen daarna in een zwavelzuuroplossing te koken wordt de suiker in koolstof omgezet, waardoor het doorschjnende gedeelte van de agaat geheel zwart wordt. Heeft men deze procedure te kort toegepast of zijn de porien te nauw, dan kan de omzetting slechts gedeelteljk geschieden en wordt de steen zwartbruin. Gebruik makend van de afwisselend witte of grijze en zwarte banden kan, indien de lagen mooi recht onder elkaar liggen hiervan gebruik gemaakt worden om door de ene laag heen te snjden of te graveren, de z.g. lagenstenen, die gebruikt worden voor wapengravures en zegelringen. De lagenstenen in rose en wit zjn uit de natuurlijke agaat geslepen. Het zwartkleuren met chroomoxydes of andere chemische verbindingen Zeldzame agaten komen mooie pasteltinten voor, de z.g. Keweenah en Achigan agaten.

De bloedagaten en de mosagaten behoren tot de volgende groep, de Calcedonen. Naar hun vorm geeft men aan de agaten wel verschillende namen: wolkenagaat, streepagaat, vestingagaat, ruIneagaat, membraanagaat en buizenagaat. De jaspisagaten vormen een groep, welke weliswaar de agaatstructuur vertoont maar volkomen ondoorschijnend en ondoorzichtig is. Deze varieteiten liggen tussen de agaat en de jaspis en vertonen qua kleur de mooiste nuances.

In het Nabije Oosten schrdven de Agaat de kracht toe een lang, voorspoedig en gezegend leven te bewerkstelligen. Volgens het Oude Testament behoort de Agaat bij de stam Naftali en komt voor op de borstlap van de Hoge Priester. de Grieken werd genezing van hartziekten, koorts, ook het vergemakkeldken van bevallingen aan deze steen toegeschreven. De Kelten geloofden, dat hij jicht en koliek kon genezen. In Spanje nog veel melkwitte agaat verkocht als amulet tegen het Boze Oog en als zuigamulet ter bevordering van melksecretie bij mens en dier.

Een veelvuldig voorkomende amulet bestaat uit drie kralen, die boven elkaar zjn geplaatst. De bovenste kraal bestaat uit melkwitte agaat (melksecretie) of uit een rood en witgestreepte agaat .. De middelste kraal is van blauw glas met een witte streep (tegen het Boze Oog); de onderste is het zgn. zegenhandje, een primitief gevormd handje van bloedkoraal, ivoor of barnsteen, dat tegen lichamelijk letsel, verlies van eigendom, overheidsstraffen en belasting moet beschermen.

In Madrid draagt men deze amulet meestal op het lichaam onder de kleding, in de provincie echter daar boven en in Andalucia dikwdls uitdagend in het haar. . Agaat behoed kracht tegen demonen en aanrandingen

In Ierland en Schotland wordt deze steen gebruikt tegen blikseminslag en slangenbeet. Bovendien zou het drinken van extract van agaatpoeder of het wrijven met agaat de huid mooi glad en zacht maken.

Agaat heeft de macht toe onwaarheid te ontdekken. In Mexico zijn hondekoppen van agaat gevonden, die kracht en waakzaamheid moeten bevorderen bij de tocht door het schimmenrikk. In de tempel te Mekka, waar nu de moskee van de Kaaba staat, een rood-agaten afgodsbeeld hebben gestaan, met een gouden hand, waarin 7 gouden pijlen. Deze afgod heette Hobal en was door de oudere stammen van Belka uit Syrie daarheen gebracht en werd door de Koreish stam als meester over onweer en regen aanbeden.

Nog altijd geldt de Agaat onder Arabieren als regenmaker en als gevolg hiervan als bevorderend voor de vruchtbaarheid. In de Middellandse Zee was de Agaat aan St. Agata, patrones van Malta, gewijd. Ook was zij patrones van Catania op Sicilig.

In de buurt van Catania komt een stroompje voor, dat vroeger Agates heette en waaruit volgens agaten werden gevist.

In Indonesia staat de Agaat ook in hoog aanzien men kent er o.a. Akik Ireng dit is Onyx, Akik Gaman een Sardonyx, Akik Hiadi een grjswitte Calcedoon en Akik gador, donker groene Calcedoon.

Wie b.v. Akik Gaman draagt kan niet door een kogel getroffen worden. A kik Batoe(dit is ogen-agaat)bevordert een goede oogst en voorspoed in zaken.

Bij gebrek aan de steen zelf helpt ook een drankje meestal dauwwater, waarin de steen enige uren gelegen heeft.

In Turkestan zou de Agaat, die rood of roodbruin is, maar toch geen Calcedoon, zjn drager ernst en evenwichtigheid temidden van disputen verzekeren. Tevens tegen uitzinnige losbandigheid beschermen.

Speciaal in Perzie geloofde men, dat splinters van Agaat tussen de tanden gestoken, ontsteking van het tandvlees konden voorkomen.

Mohammed zelf heeft verzekerd, dat het dragen van een Korna- een rode Agaat, een gelukkig en gezond leven zou bevorderen. Russische Joden dragen Kornalijn amuletten, uit Palestina afkomstig,als bescherming in tegenslag, in zaken en tegen miskramen.

Verder zou deze steen waardigheid en eer bevorderen. In het oude Egypte werden Kornalijn en Agaat in de vorm van een leeuw, jakhals, kikvors, hand, vuist en oog als gelukbrengers gebruikt.

Latere Dynastieen hebben hiervoor het zilver in de plaats gesteld. Van Agaat is verder nog bekend, dat in Sierra Leone en de Goudkust, agaatamuletten, tegen slangenbeten, geestesstoornissen en verlamming gebruikt worden.

In het oude Griekenland en Rome,

Agaat zou .geduld verlenen, wilskracht versterken, levendige interesse opwekken voor goede zaken.

In zijn ringen wisselen zich immers af: rood (dat in verband staat met het leven), kleurloos (het openstellen voor het licht), .grjs of zwartbruin (nog niet vrj van een stoffelijke inslag).

Men zou kunnen stellen, zoals het bij een normaal mens gesteld is: niet slecht,niet goed, maar openstaand voor het licht. Een steen van Geesteljke opvoeding! Ook het vermogen om alle mogelijke elementen op te nemen, vooral jzer, mangaan, magnesium en titaan wjst op een zekere "beminneljkheid". Het is de steen, die meer dan andere bij contemplatie de behoefte opwekt om schoonheid en goedheid in zich.op te nemea. Men hoede zich echter voor falsificaties, zowel de plompe namaak zoals 71as,als

de geverfde of gebeitste steen. Deze komt nogal eens voor in groene en blauwe kleuren, die in de natuur niet voorkomen. Soms ook in citroengele, die in de natuur zeer zeldzaam zijn.

Het dragen van edelstenen in feite iets heiligs en valse stenen heiligschennis zjn. Agaat door zjn vele vormen welke geljkenissen vertonen met mens, dier of plant dikwjls bj primitieve volkeren nog extra als amulet of talisman