avanturijn de kleuren en werking

informatie over kleuren en werking van avanturijn

title

AVANTURIJN Van deze kwartssoort bestaan er drie kleuren, de groene (meest voorkomende), de bruinrode en de blauwe, die tot de zeer grote zeldzaamheden wordt gerekend. Avanturijn is een kwartssoort, eigenlijk een kwartsaggregaat, waarin insluitsels van andere mineralen de kleur bepalen. Zo zal de groene kleur veroorzaakt worden door ingesloten schubbetjes van het mineraal Fuchsiet, een chroomglimmer, terwi,j1 de oranje en bruine varieteiten veroorzaakt worden door ingesloten deeltjes van ijzeroxyde en hematiet. De blauwe kleur ontstaat verinoedelijk door fosforijzer (vivianiet). De groene varieteit komt hoofdzakelijk uit India en Nepal. De oranje en rode sporadisch uit de Oeral, Siberie en Madagascar. De blauwe uit Madagascar en enkele gemelde vondsten uit Brazilie.

De groene varieteit komt in dergelijke brokken voor, dat er vrij grote kunstvoorwerpen uit gemaakt kunnen worden. De roodbruine wordt veelvuldig vervalst met het z.g. Venetiaanse goudglas.

Dit is een bruine glasmassa die door een bepaald procede met kopervlokken verzadigd is en daardoor er net zo uit gaat zien, hoewel niet helemaal, als Avanturijn. De waarde van deze glasmassa is nihil, de handelsnaam die voor deze namaak gebruikt wordt is goudvloed of goudsteen. Met goud heeft het echter niets te maken zoals boven reeds is vermeld. De insluitsels van Avanturijn wijzen leer op een omvattende, bindende, genezende kracht. Vooral bij huidaandoeningen. Zoals b.v. Homoeopathisch siliciurn in een bepaalde verwrijving bij allergische aandoeningen van de huid wordt gebruikt. Avanturijn in groene kleur is groeibevorderend (Chroom). De bruinrode stimuleert vitaliteit (ijzer), zonder de hevige werking van het vuurrood bij rode jaspis en vuur-opaal. Een steen dus om meer vitaliteit te krijgen Of te grote vitaliteit of te remmen (de groene steen). Avanturijn is vanwege zijn niet al te hoge prijs ideaal daar, waar andere stenen te kostbaar zijn. Bovendien is de kleur verblijdend fris.